Afbeelding
Monique Jose Timmermans

Laatste editie van kerstverhaal op De Meijerhorst

lokaal

MAARSBERGEN Er wordt op Landgoed De Meijerhorst al weken druk gebouwd aan de elementen die horen bij het kerstverhaal: de route naar Bethlehem, de tenten en kamelen in de woestijn, de velden voor de herders met schapen, de tolpoort, de herberg en natuurlijk de stal. Op 22 december tussen 17.00 en 20.00 uur is het publiek welkom bij dit Levend Kerstverhaal. Toegang 10 cent voor de registratie opgedragen door Koning Herodes.

Monique José Timmermans

,,Dit jaar is de zevende en laatste keer en we maken er weer een gastvrij en sfeervol feest van voor jong en oud", aldus Dick Veldhuizen, Nel van Wolfswinkel en Weimy van Wolfswinkel.

MUSICAL ,,Het is fantastisch hoe het evenement in de afgelopen jaren is gegroeid. Er zijn lichtjes, concertjes, marktjes en een herberg net als in een echt dorp. Het hoogtepunt is de musical die drie keer wordt opgevoerd: rond 17.30, 18.30 en 19.30 uur. Het begin is dankzij de hoornblazers niet te missen."

DORPSFEEST Een dorpsfeest pur sang is het volgens Weimy van Wolfswinkel; ,,Alle 26 eigenaren hier in de buurt doen mee. De een heeft hout of hekken, de ander een tractor of schapen. Bij elk idee dat komt opborrelen is er wel iemand die een mogelijkheid ziet om het uit te voeren. En er komen nogal wat ideeën uit het hoofd van Weimy", lacht Dick Veldhuizen. Hij is meer een uitvoerder in het team. Drie keer in de week gaat de bouwploeg, waar Veldhuizen deel van uitmaakt, druk aan de slag om alles op het landgoed in orde te maken.

WOESTIJNSOEP Op de avond zelf zijn wel honderd vrijwilligers in touw. Allen verkleed om de bezoeker onder te dompelen in de sfeer van Bethlehem in de tijd van de geboorte van Jezus. En zoals in een goed dorp is er de kroeg waar warme chocolademelk, glühwein en oliebollen te koop zijn. Nel van Wolfswinkel heeft de bakspullen al klaarliggen.

Onderweg is er woestijnsoep voor de hongerige reiziger die op pad gaat om zich in te schrijven bij de tolpoort van Bethlehem. Voor de kinderen is de tunnel altijd weer een spannend deel van de route. Zij krijgen ook een puzzel mee, om er voor te zorgen dat ze overal langskomen. En als beloning natuurlijk wat lekkers.

MUSICAL De musical is een hoogtepunt. ,,De werkelijk zwevende engel Gabriël komt de blijde boodschap brengen en dan ontvouwt zich een kerstspel in de feeërieke sfeer van licht en donker." Er wordt altijd de avond van te voren geoefend. ,,Op ieder detail moet je letten. Waar valt het licht op, wat ziet het publiek wel en niet."

Het is voor de organisatie altijd spannend hoeveel bezoekers er zullen komen. ,,Het eerste jaar dachten we vijftig, maar het werden er 450. De laatste jaren komen er tegen de duizend. Dat kan, want er is veel ruimte en niet iedereen is er tegelijkertijd. Voor veel mensen begint hier in de saamhorigheid van het dorp de Kerst."

STOPPEN Met pijn in het hart stopt de organisatie na dit jaar. Intussen denkt men al na wat er volgend jaar gedaan kan worden om het kerstfeest op een mooie manier te beginnen.

De locatie is Landgoed De Meyerhorst, Haarweg 23 in Maarsbergen. Parkeren kan aan de Griftdijk. Volg de aanwijzingen van de verkeersregelaars en loop vanaf daar via een verlicht pad de route naar dit Bethlehem, op weg naar de helder verlichte ster.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 3 uur geleden
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 19 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 20 uur geleden
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 22 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01