Ria Bernds en Reinier van Kuyk op het plein van de Kerst Happening
Ria Bernds en Reinier van Kuyk op het plein van de Kerst Happening Marcel Bos

Eerste editie Kerst Happening op Plein 1923

19 december 2018 om 07:45 lokaal

DOORN In meerdere omliggende dorpen is er jaarlijks een kerstmarkt en in Doorn is er nu ook een kerstevenement. Aanstaande zaterdag 22 december zijn alle ingrediënten voor een gezellige kersthappening aanwezig op Plein 1923. Compleet met muziek, glühwein, hapjes, en vuurkorven. Zelfs de kerstman komt langs.

Dorpsnetwerk Doorn organiseert deze Kerst Happening in het verlengde van 'Doorn Doet', een initiatief om het dorp meer te laten bruisen. ,,Dit wordt een leuk samenzijn voor iedereen die zin heeft om de kerstsfeer in het dorp te proeven", vertelt Ria Bernds, lid van Dorpsnetwerk Doorn en eigenaresse van Divaria Boetiek. ,,Er zijn allerlei optredens, mogelijkheden om dingen te kunnen maken en als je alleen lekker een glaasje glühwein wilt drinken is dat ook prima. Eigenlijk staat genieten en contact met elkaar centraal."

Corina Blommendaal

NIEUWE IDEEËN Naast het adoptieplan tussen scholen en zorginstellingen dat onlangs startte en in januari verder uitgebouwd wordt, is dit het tweede initiatief. ,,Er gebeurde de afgelopen jaren weinig in Doorn", zegt Reinier van Kuyk van Dorpsnetwerk Doorn. ,,Veel mensen gaan naar andere plaatsen toe voor kerstmarkten, want er is hier niets in het centrum." ,,Toen het op 22 september zo gezellig was, ondanks de regen, ontstond het gevoel dat dit meer en vaker mag", vult Bernds aan. ,,Dan maak je Doorn weer gezellig en aantrekkelijk en dan komen de mensen weer naar het centrum toe." Er zitten nieuwe mensen in het bestuur die met nieuwe ideeën komen. Dit event is pas in november bedacht en het is fijn dat het lukt om deze Kerst Happening in zo'n korte tijd neer te zetten.

VEEL MEDEWERKING De organisatoren zijn toen het idee ontstond meteen rond gaan bellen en vragen. Eigenlijk wilde iedereen meteen meedoen en waren de plaatselijke ondernemers enthousiast. ,,Mo's Art gaat schilderen, twee bloemisten geven de gelegenheid om kerststukjes te maken, er is iemand die korte kerstverhalen komt vertellen, Schoonheidssalon Lois komt masseren en manicuren. Echt van alles", vertelt Bernds enthousiast. ,,Er zijn statafels en zitjes, er is glühwein van de Notabelen, verse erwtensoep van Wat de Pot Schaft, warme broodjes van San Marco, Van Leeuwen Kaas komt wat brengen. In feite gaat het erom dat we het plein gezellig maken zodat mensen er graag naartoe komen."

LEUKE OPTREDENS Op het in kerstsfeer versierde plein zal Blom Dance optreden en speelt Sparv muziek. Verder doet West Coast Swing eerst een demo, maar geeft daarna een workshop. Ook kunnen bezoekers luisteren naar het bijzondere geluid van een didgeridoo. ,,Naast allerlei dans en muziek mag de Kerstman natuurlijk niet ontbreken en kunnen kinderen zelfs met hem op de foto als ze dat leuk vinden", zegt Van Kuyk. It'sDsign en Gemeente Utrechtse Heuvelrug hebben meegewerkt bij het printen van de flyers en de posters. ,,Dit is de eerste editie van de Kerst Happening dus we hopen dat dit een jaarlijks terugkerend evenement wordt. Het is tussen 15.00 en 17.00 uur, dan kunnen de mensen daarna lekker borrelen bij de Noot. Kort maar krachtig."

advertentie
advertentie