De acteurs zijn klaar voor het toneelstuk.
De acteurs zijn klaar voor het toneelstuk. Kamiel van der Laan

Kinderen steken kerstverhaal in modern jasje

lokaal

DRIEBERGEN Kinderen en ouders kunnen kerstavond genieten van een toneelstuk dat wordt opgevoerd door kinderen en jongeren. Zij zullen het traditionele kerstverhaal op geheel eigen wijze uitbeelden in de Grote Kerk. De organisatie van het toneelstuk is in handen van jongerenwerker Kamiel van der Laan.

Danny van der Linden

,,Sinds september ben ik als jongerenwerker aan de kerk verbonden", zegt Van der Laan. ,,De Protestantse gemeente Driebergen was op zoek naar een nieuwe impuls om activiteiten te organiseren voor kinderen. Vanuit het Winkeltheater is er een samenwerking ontstaan. We gaan de komende twee jaar leuke dingen doen." Zo staat er in 2019 een tienertour op het programma. ,,We gaan in de zomer in een Wie Is De Mol-achtige setting kerken bezoeken door heel Nederland", vertelt Van der Laan enthousiast. Ook organiseert de jongerenwerker in het voorjaar een oudercursus. ,,Insteek is ouders te leren hoe ze hun kinderen kunnen leren beter zelfstandig tot een oplossing te komen", legt Van der Laan uit. ,,Dat geeft kinderen op termijn meer zelfvertrouwen."

TONEELSTUK Ook komende week staat er een bijzondere activiteit op het programma. Dan organiseert Kamiel van der Laan met vijftien kinderen het toneelstuk tijdens de kinderkerstnachtdienst. Van der Laan: ,,Dat is al een jaar of vijftien een begrip in Driebergen. Elk jaar wordt er een bijzondere invulling aan gegeven. Dit jaar is dat dus door middel van een toneelstuk." De kinderen en jongeren die het toneelstuk verzorgen variëren in leeftijd van zeven tot achttien jaar. ,,Dat is wel een brede groep", erkent Van der Laan. ,,Maar in het Winkeltheater ben ik niet anders gewend. De ouderen kun je een bepaalde verantwoordelijkheid geven. De jongeren trekken zich aan de ouderen op. Het is leuk om met deze groep te werken."

MODERNE INVULLING Tijdens het toneelstuk staat het kerstverhaal over de geboorte van Christus centraal. ,,We hebben er wel een iets modernere invulling aan gegeven, al gaan Jozef en Maria niet op de scooter naar Bethlehem ", lacht Van der Laan die als kind alleen met Kerst naar de kerk ging. ,,Mijn overgrootopa was dominee. Zelf geloof ik wel, maar ben gematigd." Tot problemen leidt dit niet. ,,Ik merk dat mensen bij de protestantse gemeente open staan voor anderen. Men accepteert elkaar. Er is sprake van respect voor elkaar."

LEVENDE KERSTSTAL Er is hard gewerkt om het toneelstuk een succes te laten worden. ,,We hebben vanaf de herfstvakantie elke zondag anderhalf uur lang geoefend", vertelt Kamiel van der Laan. ,,Ik heb er alle vertrouwen in dat het heel leuk gaat worden. De kinderen hebben erg hun best gedaan." Het toneelstuk wordt afgewisseld door liederen die gezamenlijk worden gezongen in de kerk. De kerk is op 24 december vanaf 18:00 uur geopend. Aanwezigen kunnen soep eten. De dienst start om 18:30 uur.

Na afloop van de dienst is er een lichtjestocht die geïnteresseerden van de kerk naar kinderboerderij 't Woelige Nest zullen brengen. Daar staat tot 20:30 uur een levende kerststal die voor iedereen is te bewonderen.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 3 uur geleden
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 19 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 20 uur geleden
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 22 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01