Afbeelding
Monique José Timmermans

Schrijfactie Amnesty op 10 december

8 december 2018 om 07:03 lokaal

HEUVELRUG Zoals gebruikelijk laat de lokale afdeling van Amnesty International maandag 10 december niet onopgemerkt voorbij gaan. De 'Dag voor de Rechten van de Mens' grijpt de organisatie aan om extra aandacht te vragen voor de actie 'Write for Rights', voorheen de schrijfmarathon genoemd. Het in groten getale schrijven van brieven om gevangenen in het buitenland een hart onder de riem te steken.

Monique José Timmermans

De Nederlandse tak van Amnesty International is vijftig jaar geleden opgericht, Maarn volgde tien jaar later met een lokale afdeling die nog steeds zeer actief is.

SELECTIE Mieke Brouwer: ,,Elke maand krijgt ons schrijfteam een brief met speciaal gefrankeerde envelop thuis. De tekst van de brief is reeds opgesteld door Anmesty International en geprint, de bedoeling is dat men deze ondertekent en er eventueel nog iets bijschrijft. Men schrijft voor een door Amnesty gescreende gevangene. En dat kan zijn om bijvoorbeeld een rechtvaardig proces of betere medische behandeling af te dwingen. Of tegen de doodstraf te protesteren. Het gaat dus niet per se om vrijlating."

BRIEVEN Op 10 december proberen de werkgroepen Amerongen-Leersum en Maarn-Maarsbergen nog meer mensen te bewegen om mee te schrijven door in de vijf bibliotheken van de Heuvelrugdorpen een schrijftafel in te richten. Niet alleen brieven, maar ook groetenkaarten kunnen worden ondertekend. Gekozen is om dit jaar vrouwen centraal te stellen. De exacte tijden per dorp zijn te lezen op de website www.amerongen-leersum.amnesty.nl.

GEEN ONRECHT ,,Als je zelf in een land woont waar je alles kunt zeggen, kun je bijna niet schaamteloos zo'n kleine moeite achterwege laten. Iedereen is één schakel, samen maakt dat echt een groot geheel. In 2016 zijn 650 mensen vrijgekomen dankzij een massale brievenactie van Amnesty. Het zijn roerende verhalen die mensen vertellen, nadat ze hun vrije leven weer hebben opgepakt." Nog in gevangenschap betekent het ontvangen van brieven en groetenkaarten een steun in de rug, het gevoel er niet alleen voor te staan.

FILM In de Ontmoetingskapel wordt op vrijdag 14 december de film 'Missing' vertoond. ,,De film uit 1983 gaat over een journalist die verdwijnt in een ambassade in de tijd van Pinochet. En dat is ineens een actueel thema uit het hedendaagse nieuws." De film begint om 20.00 uur en de koffie staat vanaf 19.30 uur klaar. Na afloop is er gelegenheid om onder genot van een drankje na te praten en brieven en groetenkaarten te schrijven voor Amnesty. De toegang is gratis.

WEBSITE Tenslotte zijn er vast inwoners die de werkgroep willen helpen. ,,Zo heeft Amerongen-Leersum een website. Dat wil Maarn-Maarsbergen ook wel, het format komt van de landelijke Amnesty-organisatie. Wie kan daarbij helpen? Ook willen we de jongere generatie meer bewust maken van het feit dat schrijven heel makkelijk gemaakt is. Het is met één veeg over het telefoonscherm te regelen. Er zijn vast mensen die kansen zien, die wij laten liggen."

LOCATIES Locaties en tijden Write for Rights op 10 december.

Doorn: 11.00–13.00 uur Cultuurhuis, Kerkplein 4 (bibliotheek).

Leersum: 14.00–16.00 uur De Binder, Hoflaan 31 (bibliotheek boven).

Maarn: 14.30–17.00 en 19.30–21.00 uur De Twee Marken, Trompplein 5 (bibliotheek).

Driebergen: 15.00–17.00 uur Bibliotheek Z-O-U-T, Buzziburglaan 1.

Amerongen: 19.00–21.00 uur De Proloog, Allemanswaard 27.

advertentie
advertentie