Kinderen en ouderen in Huize Beatrix
Kinderen en ouderen in Huize Beatrix Corina Blommendaal

Aftrap van het adoptieproject

lokaal

DOORN Zoals in oktober al is aangekondigd, is het adoptieproject vorige week van start gegaan. Een groep kinderen uit groep 7/8 van Maupertuus uit Driebergen ging op bezoek bij Woonzorgcentrum Beatrix van Quarijn. Tegelijkertijd kwamen kinderen van groep 8 van de Dalton Nicolaas uit Doorn de bewoners van Oranjestein, locatie van Stichting Pro Senectute, verblijden met hun gezelschap.

Corina Blommendaal

Om de aftrap extra feestelijk te maken, had de gemeente Utrechtse Heuvelrug voor kleine taartjes gezorgd, die de kinderen uitdeelden aan de bewoners op beide locaties. De kinderen die locatie Beatrix bezochten, werden verdeeld over de koffiezaal en de gymles, om daar te helpen met een balspel. In het begin moesten ze allemaal even wennen, omdat het natuurlijk best spannend is om bij mensen op bezoek te gaan die je niet kent. Maar nadat in de koffiezaal de taartjes waren uitgedeeld, verdeelden de kinderen zich over verschillende tafels en schoven aan bij de bewoners. Al snel waren ze gezellig aan de praat met elkaar. ,,Leuk hoor, weer eens wat anders", zegt een bewoner.

LEERZAAM Initiatiefnemer Reinier van Kuyk, actief binnen het Dorpsnetwerk Doorn, heeft het al bestaande adoptieplan onlangs nieuw leven ingeblazen. Hij wist vanuit zijn achtergrond binnen het onderwijs en zijn betrokkenheid bij kinderen en ouderen al snel dat hij hier graag wat mee wilde doen. ,,Dit was een prachtig en zinvol project om vanuit het dorpsnetwerk op te zetten en we hebben dit vrij snel op kunnen starten. Er zijn veel scholen en instellingen gebeld en het werd al gauw duidelijk dat iedereen wel mee wilde werken. Ik coördineer het samen met contactpersonen binnen de scholen en instellingen en we vandaag is de officiële start. De frequentie is wisselend, twee of drie keer per maand, afhankelijk van wat de scholen willen."

DOORN In feite is het een initiatief dat puur voor Doorn geldt, omdat het voortkomt uit het Doorns dorpsnetwerk. ,,Maupertuus is wel in Driebergen maar daar zitten veel kinderen die uit Doorn komen, dus dat is een beetje een uitzondering", zegt Van Kuyk. ,,Maar ik heb al vragen gehad vanuit andere dorpsnetwerken over hoe we dit georganiseerd hebben, dus ik denk dat het breder op de Heuvelrug verspreid gaat worden. We gaan dit een paar keer doen en dan evalueren of het naar wens gaat. Ik weet al dat Quarijn locatie Zonnehuis met De Wijngaard aan de slag gaat en Villa Regina met De Kameleon. Ik hoop dat ik in januari alles rond heb."

IN DE HUISKAMER Binnen Oranjestein is een relatief grote groep van zestien kinderen verspreid over verschillende afdelingen. Ook zit een aantal beneden in de huiskamer. ,,Ik vind dit fantastisch", zegt een mannelijke bewoner van Oranjestein. ,,Maar er komen hier wel vaker kinderen hoor, een enkele keer in het jaar. Er komen ook wel eens kinderen kerststukjes brengen, of een Palmpasenstok. Het brengt veel levendigheid." Twee leerlingen uit groep acht van de Nicolaas Dalton, Isa en Linne, zitten gezellig een taartje te eten tussen de bewoners in de huiskamer. ,,Ik vind het wel leuk, het is altijd weer anders dan met jongere mensen. Iedereen uit onze klas komt twee keer hier naartoe." Een bewoonster vertelt dat ze het wel interessant vindt dat de kinderen op bezoek zijn. , Ik vind het heel leuk dat de kinderen hier zijn en met ons komen kletsen en sjoelen. En ik wens hen ook zo'n fijne oude dag toe."

advertentie
advertentie
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 1 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 11 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 11 uur geleden
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta 11 aug, 16:47
Afbeelding
Welzijn, een levensnoodzaak! Column 11 aug, 16:00
Afbeelding
Groot feest tijdens La Vuelta bij De Markies van Carabas 11 aug, 13:00
Afbeelding
Toerisme-sector Heuvelrug ruimt zwerfafval Vuelta-parcours op 11 aug, 09:28