Roos van den Brink tussen de bewoners in de huiskamer op afdeling 'Kaapse Bos'.
Roos van den Brink tussen de bewoners in de huiskamer op afdeling 'Kaapse Bos'. Corina Blommendaal

'Belangrijk dat ze het fijn hebben'

3 december 2018 om 06:47 lokaal

DOORN Er is veel veranderd binnen de zorg de afgelopen 40 jaar. Rosalina van den Brink (57) werkt al die tijd al op, inmiddels Quarijn, locatie het Zonnehuis. Ze vindt dit een mooi moment om eens te kijken naar de positieve ontwikkelingen binnen de zorg voor de bewoners, want die zijn er genoeg. Ze is altijd alles van de positieve kant blijven bekijken en is voorlopig nog lang niet van plan om te stoppen.

Corina Blommendaal

Ze startte toen ze pas 17 jaar was als leerling in Het Zonnehuis. ,,Toen moest je nog drie afdelingen doen", vertelt Rosalina (Roos) van den Brink. ,,Ik heb in 1980 mijn examen gedaan en ben toen op deze afdeling gebleven. Toen ik kinderen kreeg heb ik een tijdje 16 uur per week gewerkt, maar inmiddels werk ik weer fulltime. Wat heel fijn is, is dat ik iedere dag mijn hondje Lina mee mag nemen hier naartoe. De bewoners vinden dat fantastisch. Anders zit ze de hele dag alleen thuis, dat is niet fijn. Hier krijgt ze van iedereen aandacht en soms zelfs iets lekkers toegestopt."

TAAKGERICHT WERKEN Vroeger was de manier van werken compleet anders dan nu. Gelukkig maar, vindt Van den Brink. ,,We moesten toen strak volgens een schema werken: om 11.00 moest iedereen eruit zijn, hoe je dat deed moest je maar zien, de po's moesten gespoeld zijn en de waskommen gedaan. Gelukkig is dat in de loop der tijd veranderd. We zijn veel meer op de bewoners gericht. Vroeger hadden we meer bewoners en meer personeel. We denken nu veel meer in oplossingen, waar het voorheen veel meer lopende band werk was. We nemen nu meer tijd om aan de individuele bewoners te besteden en te kijken wat iemand wel zelf kan en waar hulp nodig is."

Het is volgens haar heel belangrijk om de bewoners te laten doen wat ze kunnen. ,,Als ze nog één hand kunnen gebruiken ze die hand ook laten gebruiken, daar middelen voor zoeken. Sommigen willen die regie nog heel graag zelf houden. Anderen willen dat niet. En dat is ook oké. Maar we bieden ze in elk geval de mogelijkheid."

VERBETERING Wat Van den Brink betreft is de zorg die zij op hun afdeling bieden veel persoonlijker en gelijkwaardiger geworden. ,,We kunnen de bewoners met veel meer respect behandelen. Waar je vroeger de 'toiletrondes' had, moest iedereen om de beurt naar het toilet. Dat was toen hoe het was, maar als je terugkijkt is dat best erg. We hebben nu nog de regel 'liever niet tijdens het eten', maar dat is thuis ook vaak zo. En als dat niet lukt, dan niet. We letten nu veel meer op het totale lichamelijke en geestelijke welzijn van de bewoners. De mensen weten dat je aandacht voor ze hebt, dat ze op je kunnen rekenen en voelen zich veilig. Het welzijn van de bewoners is veel meer op de voorgrond gekomen."

VERDRAAGZAAMHEID Vroeger lagen bewoners in verpleeghuizen vaak z'n vieren op één kamer. ,,Bij ons is dat niet meer zo, iedereen heeft zijn eigen kamer. Dat is heel fijn. Privacy is belangrijk. En als ze gezelschap op willen zoeken, kan dat hier in de huiskamer."

Roos heeft altijd al voor mensen willen zorgen. ,,Ik vind het heel fijn om de mensen het gevoel te kunnen geven dat ze ertoe doen."

Haar grote wens is om de verdraagzaamheid voor mensen die bijvoorbeeld homoseksueel zijn te vergroten. ,,Ik ga daar echt aan werken, om ervoor te zorgen dat deze mensen zich welkom voelen en kunnen integreren. Dat vind ik heel belangrijk."

advertentie
advertentie