Afbeelding
Victor Schutijser

Scherzando zingt opera van Purcell

20 november 2018 om 06:40 lokaal

DRIEBERGEN Gemengd koor Scherzando uit Driebergen voert zaterdag 24 november 'Dido en Aeneas' op. ,,We spelen tijdens de uitvoeringen graag met verwachtingen van de luisteraar, met een knipoog. Het publiek heeft traditioneel een rol in onze concerten, het is niet alleen luisteren en stilzitten. Die traditie zetten we graag voort", vertelt Heleen Keijzer-Lambooy, voorzitter van Scherzando.

Victor Schutijser

,,Contact maken doen we niet los van het verhaal van de uitvoering, maar als onderdeel van het geheel. De reacties daarop zijn altijd erg positief", weet Reinhard Findenegg, die sinds 2006 dirigent is van het koor.

Op zaterdag 24 november is het volgende concert van Scherzando, met een gevarieerd programma. Voor de pauze zingt het koor vijf psalmen en na de pauze voeren ze de opera 'Dido en Aeneas' van Purcell op. ,,Er zit een heel groot verschil tussen wat we voor en wat we na de pauze doen. Het meest bijzondere is dat beide delen door dezelfde componist, Purcell, zijn geschreven", merkt Keijzer-Lambooy op.

EIGENTIJDSE DRAAI Het bekende verhaal 'Dido en Aeneas' wordt regelmatig uitgevoerd, de leden van Scherzando hebben ervoor gekozen om hun uitvoering extra bijzonder te maken dooreen eigentijdse draai te geven aan de klassieker. ,,Het is een herkenbare opera, met thema's die nog altijd actueel zijn. In het verhaal spelen karakters als heksen, een koningin en typische helden bijvoorbeeld een belangrijke rol. Wij hebben gezocht naar mensen met dezelfde motieven en wensen in het heden", legt Findenegg uit.

,,We dachten waar vinden we al deze karakters? We dachten vrij snel aan een stressvolle omgeving als de Zuidas in Amsterdam. Zo schreven we het verhaal om, het gaat nu over een CEO van een bedrijf dat in zwaar weer verkeert. In die situatie konden we vrijwel zonder problemen alle personages plaatsen op een logische manier", weet Findenegg.

UNIVERSEEL ,,Bij het in onze tijd plaatsen van het verhaal kwamen we erachter hoe universeel de personages van toen nog zijn. Door de mythologie naar het heden te halen, maken we het verhaal spannender. Dat maakt het makkelijker om je in te leven in de personages. Het roept ook vragen op: Waar zitten de Dido's van nu?" vertelt Findenegg.

Het koor wordt tijdens het concert bijgestaan door vijf veelbelovende solisten en een strijkersensemble.

JUBILEUM Volgend jaar viert Scherzando haar 25-jarig jubileum. Jeanne Schaberg zit in de lustrumcommissie en is al druk bezig met de voorbereidingen. In 2019 gaat Scherzando twee concerten geven, een in het voorjaar en een grotere productie in het najaar. ,,Voor de productie in het najaar willen we extra zangers, eigenlijk een verdubbeling ten opzichte van het aantal zangers nu", legt Schaberg uit.

Op dit moment telt Scherzando 42 leden, voor de productie volgend jaar mogen dat er dus tachtig worden. ,,Van het lustrumconcert maken we een groots spektakel, we gaan echt uitpakken. Tijdens het lustrumjaar zijn er natuurlijk meer activiteiten voor de leden, maar dit concert wordt de kers op de taart", vertelt Keijzer-Lambooy.

Enthousiaste zangers die mee willen doen met dit project kunnen zich al melden bij het koor voor meer informatie.

Het concert met de titel 'Van motet tot opera' is op zaterdag 24 november om 20.00 uur in de Grote Kerk in Driebergen te zien. Kaarten kosten 15 euro (inclusief pauzedrankje) en zijn verkrijgbaar via boekhandel Jacques Baas of via kaartjes@scherzandokoor.nl.

advertentie
advertentie