Benjamins (l) en Elbertse zijn er bijna klaar voor: de Winter Cadeau Experience is open op 22, 23 en 24 november.
Benjamins (l) en Elbertse zijn er bijna klaar voor: de Winter Cadeau Experience is open op 22, 23 en 24 november. Wilco Willemse

Atelier omgetoverd tot decemberwinkel

19 november 2018 om 06:36 lokaal

AMERONGEN Ze openden vorig jaar een Sint en Kerst Pop up Store aan de Overstraat en dat werd een groot succes. Jessica Benjamins is kunstenares en houdt van handgemaakte spulletjes. Zeven weken vóór kerst nodigde ze collega-kunstenaars en ambachtslieden uit om hun producten en kunstwerken te koop aan te bieden. Een gezellige decemberwinkel was het resultaat en veel belangstellenden vonden haar winkel om er decemberinkopen te doen. Dit jaar pakt ze het anders aan en bouwt ze haar eigen atelier om tot cadeauwinkel. En dat is natuurlijk superhandig, met Sint en Kerst voor de deur.

Wilco Willemse

De reden vorig jaar was helder. Benjamins wilde haar collega's helpen. Ze weet hoe lastig het is om als kunstenaar rond te komen van je passie en juist met Kerst wilde ze haar collega's de mogelijkheid geven eens iets extra's te kunnen doen.

VERKOCHT ,,Het was één warm bad. De reacties waren allemaal positief en we hebben er heel goed verkocht. Verrassend ook. Ik dacht bijvoorbeeld met Tony's Chocolonely een echte pakker in huis te hebben, maar men koos massaal voor de handgemaakte chocola van de ambachtslieden. Dat paste achteraf denk ik ook meer in het concept wat ik voor ogen had. Maar het was ook heel veel werk. Alle contacten leggen, een complete winkel inrichten en die vervolgens zeven weken draaien was behoorlijk pittig. Het pand van toen is inmiddels weer bezet, dus dat was sowieso geen optie voor dit jaar en eigenlijk wilde ik het bij die ene keer laten. Toch begonnen klanten en collega's alweer te vragen of er weer iets ging komen. De mensen in mijn eigen atelier hebben me uiteindelijk zo ver gekregen weer aan de slag te gaan. Sinds kort deel ik mijn atelier met kunstschilder Marloes Elbertse en samen pakken we het dit jaar op, op onze eigen plek. Minder lang dit keer, maar wel met de fijne mensen met wie ik het vorig jaar met zoveel plezier heb gedaan."

EXPERIENCE Elbertse is al begonnen met het inrichten van de winkel. ,,Het is een heerlijke plek. We maken er een echte decemberwinkel van. We zijn straks open op 22, 23 en 24 november van 10.00 tot 21.00. Op donderdag en vrijdag hebben we open atelier en is de winkel ook open. Op zaterdag pakken we uit met de Winter Cadeau Experience. Er is een verhalenverteller, er wordt er muziek gemaakt en is er lekkers. Iedereen is van harte welkom. De makers van de cadeaus zijn dan zelf ook aanwezig en laten zien hoe ze dat doen. Het is voor mij ook heel inspirerend om die collega's zo creatief bezig te zien."

Eén van die collega's is Carla van Doorn. De Leersumse breidt de mooiste mutsen, cols en handschoenen en het liefst spint ze daarvoor haar eigen garen. ,,Het is zo leuk om met ruwe wol te beginnen. Er zit behoorlijk wat werk aan om daar uiteindelijk iets moois van te breien. De wol prepareren, dan spinnen tot garen, verven in kleur en er dan pas iets moois mee maken. Het is heel arbeidsintensief en die tijd kun je nooit doorrekenen in de prijs van je producten, maar het is ook hobby en ik vind het leuk het hele proces uit te voeren.

COMPLEET Ik heb nog nooit een schaap geschoren, dat zou het wel compleet maken!" Net als vorig jaar krijgt Carla van Doorn een eigen hoekje in de winkel en op zaterdag neemt ze haar spinnewiel mee om te laten zien hoe je je eigen garen maakt. Demonstraties zijn om 12.00 en 15.00.

Het atelier van Benjamins en Elbertse is gevestigd aan Lekdijk 6a in Amerongen, een kilometer of twee richting Wijk bij Duurstede en dan aan de rechterkant.

advertentie
advertentie