Afbeelding
Corina Blommendaal

Doornse Dis goed onderdak in Cantina

14 november 2018 om 06:40 lokaal

DOORN De Doornse Dis bestaat al een tijd, het is niets nieuws. Wat wel nieuw is, is dat ze sinds kort iedere woensdag in de Cantina van het Cultuurhuis eten. Met als cateraar de eetwinkel 'Wat de pot schaft'. Elke week is het een verrassing wat voor lekkers er op tafel komt.

Corina Blommendaal

Een aantal vrijwilligers is elke woensdag druk in de weer om Doornse inwoners een lekkere maaltijd te bezorgen onder de noemer 'Doornse Dis'. Een soort restaurant in de Cantina, zo ziet het eruit. Iedereen druppelt langzaam binnen en is duidelijk blij elkaar weer te zien. ,,De meeste mensen komen hier alleen naartoe, met een enkele uitzondering", vertelt een vrijwilligster. ,,Zo is er een echtpaar dat iedere week samen komt. Op zich is het een vaste groep, met soms een nieuw gezicht. Het gemiddelde aantal deelnemers is vijftien."

'GEZELLIG EN LEKKER ,,Wij komen hier omdat het gezellig en lekker is. We zijn hier elke week. Ook in het Zonnehuis, toen de kok er nog was. Maar hier is het eten ook prima hoor, en ik ben makkelijk dus ik lust alles." De Doornse Dis wordt gecoördineerd door Natasja van Heusen en Marja Naus, medewerkers van de bibliotheek en nauw betrokken bij het organiseren van de Zoute inval en andere activiteiten in de Cantina.

VERHUIZINGEN Nadat ze in de Kampwegkerk onder de vlag van Welnúh aten, maar daar helaas weg moesten, kwamen ze in het Zonnehuis terecht. Dat beviel op zich prima, tot de keuken sloot en de kok werd ontslagen en op zoek moest naar een andere baan. ,,We zijn echt met tranen uit het Zonnehuis weggegaan hoor, het was een hele goede kok en we hadden nog geen andere plek. We mochten daar wel blijven, maar wilden niet hetzelfde eten als de bewoners, dat vonden we geen goed plan. Toen heb ik aan de burgemeester gevraagd of hij een plek wist", vertelt ze. ,,Of dat doorslaggevend is geweest weten we niet hoor, maar we zijn heel dankbaar en vinden het eten heel lekker. Voornamelijk de gezelligheid met elkaar is heel fijn. We doen dit al jaren, vanaf het begin."

VERRASSING OP TAFEL Zodra de medewerkster van 'Wat de pot schaft' komt, vult de Cantina zich met een heerlijke etenslucht. Vandaag staat er verse tomatensoep met ballen en bami op het menu. Met atjar en kroepoek. De mensen weten nooit van tevoren wat ze krijgen. ,,We vinden dit ontzettend leuk om te doen. Daarbij proberen zo goed mogelijk aan de behoefte van de klanten te voldoen en zorgen er vooral voor dat het niet te hard is. Bovendien vinden we het heel fijn om iets bij te kunnen dragen op deze manier. Dit is nu de tiende keer hier en we vinden het super. Ook dat de mensen tevreden zijn, is heel fijn. Ze zijn zo dankbaar en vinden het heel gezellig."

De vrijwilligers bedienen de gasten alsof het een restaurant is. Er is altijd een hoofdgerecht en afwisselend soep vooraf of een nagerecht.

Een maaltijd kost 8,50 euro per persoon en wordt contant betaald bij de balie van de bibliotheek. Als afsluiter drinken de tafelgenoten gezamenlijk nog een kopje koffie. Wie belangstelling heeft om mee te eten of vrijwilliger te worden, kan mailen naar cantinadoorn@bibliotheekzout.nl. Aanmelden om mee te eten kan vóór 14.00 uur de maandag voor de maaltijd. 

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie