Arie de Graaff (links) en Roel Zaaijer bij de AED op 'Het Meeuwennest'.
Arie de Graaff (links) en Roel Zaaijer bij de AED op 'Het Meeuwennest'. Edith Hazelzet

Leersum steeds 'hartveiliger'

2 november 2018 om 06:37 lokaal

LEERSUM Met de installatie van een AED op recreatiepark 'Het Meeuwennest' heeft burgerhulpverleningsnetwerk Hartveilig Leersum de beschikking over zeventien AEDs in en rond het dorp. Met elf getrainde bewoners is dit afgelegen plekje in Leersum een stukje veiliger. In het geval van een hartaanval of hartstilstand kan er nu binnen de cruciale eerste zes minuten hulp verleend worden.

Edith Hazelzet

André van Duin hield onlangs in 'De Wereld Draait Door' een pleidooi voor meer AED's (ook wel defibrillator genoemd) in Nederland. Hij demonstreerde met Matthijs van Nieuwkerk als slachtoffer kort de werking en riep mensen op om gezamenlijk te investeren in dit levensreddende apparaat, dat stapsgewijs vertelt wat je moet doen: ,,Eigenlijk kun je het niet fout doen, want als je niets doet gaat de persoon zeker dood", aldus Van Duin.

TRAINING Hij gebruikte exact het type AED dat sinds enkele dagen hangt op 'Het Meeuwennest', het kleine recreatiepark bovenaan de M.C. Verloopweg. Arie de Graaff, een van de bewoners, stelde de aanschaf vorig november voor op een vergadering van de VvE: ,,Er zijn hier negentien bungalows, waarvan er tien permanent bewoond worden - vooral door oudere mensen - en het ligt hier nogal afgelegen. De reactie was positief, maar er werd als voorwaarde gesteld dat er minstens vier getrainde mensen op het terrein aanwezig moeten zijn, anders heeft het geen zin." Dat lukte; maandagavond volgden elf personen de eerste avond van de training, met nog twee aanmeldingen op de wachtlijst. Deze mensen kunnen nu hulp verlenen totdat de ambulance arriveert.

TROTS Arie de Graaff en zijn echtgenote Riet zijn zichtbaar trots op de spiksplinternieuwe AED. Ze hebben beiden al sinds 1988 een reanimatiediploma. ,,Toen ik nog bij Shell werkte, werd er een keer iemand niet goed op kantoor. Die heeft het niet gehaald", vertelt Arie de Graaff. ,,Ik dacht: Dat zal mij niet meer gebeuren; ik wil weten wat ik moet doen." Ook Riet deed de cursus en werkte in woonplaats Zwijndrecht zelfs twintig jaar als secretaresse voor de Hartstichting. Voor de AED op 'Het Meeuwennest' kwam het echtpaar na een zoektocht uiteindelijk terecht bij Roel Zaaijer van Hartveilig Leersum. Hij zorgde voor de aanschaf en de trainingen, terwijl Arie de Graaff een paal voorzien van elektriciteit en verlichting in orde maakte voor de AED, waarmee het terrein een stukje veiliger werd.

KORTINGSACTIE De Hartstichting en Philips hebben hun krachten gebundeld om de aanschaf van een AED te vergemakkelijken. Via de website buurtaed.nl kan met korting van 970 euro een AED met buitenkast aangeschaft worden, mits een straat of een wijk binnen 30 dagen de fondsen bij elkaar brengt. Het hele proces van werving wordt gefaciliteerd middels flyers, posters en ook het online doneren wordt hier afgehandeld. ,,Een mooi initiatief, wel commercieel natuurlijk. Schaf je een AED aan via Hartveilig Leersum, dan ben honderd euro goedkoper uit. Voordeel is wel dat het proces aanzienlijk versneld wordt. Hier op 'Het Meeuwennest' duurde het bijna een jaar van idee tot realisatie, wat niet ongebruikelijk is."

OVERZICHT In drieënhalf jaar tijd is Hartveilig Leersum uitgegroeid tot een netwerk met 180 gecertificeerde burgerhulpverleners, die gebruik kunnen maken van zeventien AEDs verspreid over Leersum en het buitengebied. Een overzicht van alle AEDs is te vinden op hartveiligleersum.nl.

Wie geïnteresseerd is in reanimeren of een AED wil aanschaffen, kan contact opnemen met 06-10869204 of via de website.

advertentie
advertentie