Maartje Hemmelder en Reinier van Kuyk.
Maartje Hemmelder en Reinier van Kuyk. Corina Blommendaal

Eerste 'adoptieproject' van start

4 november 2018 om 07:00 lokaal

DOORN Ouderen worden blij van kinderen, die op hun beurt weer kunnen leren van ouderen. Door structureel samen tijd door te brengen, ontstaat er meer betrokkenheid, begrip en respect. Vanuit het vernieuwde Doornse dorpsnetwerk start daarom het initiatief om in samenwerking met scholen en zorginstellingen voor ouderen structureel activiteiten te organiseren voor ouderen en leerlingen.

Corina Blommendaal

Het plan voor 'adoptie', een initiatief waarbij een school een zorgcentrum voor ouderen adopteert, bestond al. Reinier van Kuyk, oprichter van het Maupertuus in Driebergen en actief binnen het dorpsnetwerk, wilde graag met dit plan aan de slag. ,,Dit is het eerste project waar we vanuit het vernieuwde dorpsnetwerk mee starten", vertelt Van Kuyk. ,,Het dorpsnetwerk bestaat al een tijd, maar dankzij dorpscoördinator Maartje Hemmelder zetten we met een aantal jonge mensen dit netwerk nu goed op poten. Dit adoptieproject is een prachtig project om mee te beginnen."

VEEL BELANGSTELLING Als eerste school start Daltonschool Nicolaas bij Zorginstelling Oranjestein. Ook worden de woonzorginstellingen van Quarijn Huize Beatrix, het Zonnehuis en Villa Regina benaderd. Zowel basisscholen als middelbare scholen uit Doorn en Driebergen willen graag meedoen. Zo is Maupertuus al bezig met afspraken met Huize Beatrix .

,,Voordat we starten gaat er een medewerker van Oranjestein naar Daltonschool Nicolaas om uit te leggen wat voor soort bewoners er wonen, zodat de kinderen weten wat ze kunnen verwachten. Wij vinden dit een waardevol project in het kader van goed burgerschap. De kinderen worden binnen de zorginstelling verdeeld, zodat ze in verschillende ruimtes van alles samen met de ouderen kunnen doen. Van knutselen en zingen tot gewoon kletsen." Per zorginstelling zal het aantal kinderen dat kan komen verschillen.

SNELLE START Omdat de contacten al gelegd zijn, gaat het eerste project al deze maand van start. ,,De leerlingen gaan ongeveer eens in de drie weken op een vaste ochtend naar de desbetreffende zorginstelling toe", vertelt Van Kuyk. ,,Als de ouderen het leuk vinden en het is binnen de school te organiseren, zou dit vaker kunnen." De school heeft voor groep 7 en 8 gekozen omdat het voor deze kinderen steeds belangrijker wordt om te beseffen wat voor rol ouderen in onze maatschappij spelen.

Dit is een mooi project voor het dorpsnetwerk, vindt Maartje Hemmelder. ,,Je wilt als dorpsnetwerk bouwen en groeien, kijken wat je samen kunt bereiken. Zowel ouderen als kinderen zullen dit fantastisch vinden. Na dit project kun je gaan evalueren en waar nodig bijsturen." Van Kuyk coördineert de 'adopties' en zowel binnen de zorginstellingen als scholen zijn contactpersonen die het organiseren. ,,Ik vind het belangrijk dat de kinderen de verhalen van ouderen horen en daar veel leermomenten uit kunnen halen."

advertentie
advertentie