Afbeelding
Wilco Willemse

'Amerongen fantastische uitvalsbasis voor wandelaars'

28 oktober 2018 om 07:31 lokaal

AMERONGEN ,,Wat wonen we toch in een prachtige omgeving." Het is een vaak gehoorde opmerking door de inwoners van Amerongen. En hoewel het voor deze groep dagelijkse kost is, raakt men niet snel uitgekeken op de schoonheid van de bossen van de Utrechtse Heuvelrug aan de ene kant en de uiterwaarden van de Rijn aan de andere kant. Aan de overvolle parkeerplaatsen in en rond Amerongen is te zien dat ook mensen van buitenaf het dorp steeds beter weten te vinden om er een dagje te wandelen, te fietsen of de vele bezienswaardigheden te bekijken.

Wilco Willemse

'Amerongen Inspireert' is een stichting met als doel het bevorderen van toerisme in en rond Amerongen. Het wandelend ontdekken van de omgeving en Amerongen in het bijzonder, is volgens voorzitter Rein van Ee de beste manier om te genieten van de natuur, cultuur en historie. ,,Als je hier door de bossen, door het oude dorp of langs de Rijn wandelt, ervaar je steeds een ander prachtig stukje Amerongen. Ik ken weinig plekken die op zo'n korte afstand zo veel afwisseling bieden. Een uitgelezen kans dus om een mooie dag door te brengen. Om de dagjesmensen tegemoet te komen, hebben we op onze website vijftig wandelroutes gezet. Die zijn via een app op de smartphone in te zien en te downloaden.

De routes starten vaak bij restaurant Buitenlust, omdat zij elke dag vanaf 09.00 uur geopend zijn. Wandelaars kunnen daar dus meteen lekker van een kop koffie of een lunch genieten."

WANDELCENTRUM Al langer loopt Van Ee met het idee om veel verder te gaan dan alleen het aanbieden van wandelroutes: ,,We zijn momenteel bezig om het wandelcentrum uit te breiden met het aanbieden van arrangementen. Eén of meerdere dagen verblijven in Amerongen, geheel verzorgd of alleen met ontbijt en met de mooiste wandel- en fietsroutes de omgeving verkennen, dat is het doel. We zetten dat samen op met Paul van Roy. Hij is de uitbater van Buitenlust en heeft de beschikking over meerdere hotelkamers en een restaurant en dat maakt de arrangementen extra aantrekkelijk. We hopen dit jaar nog de eerste Amerongen-arrangementen te kunnen aanbieden via de website www.amerongeninspireert.nl."

Naast de routes die iedereen altijd kan raadplegen, organiseert Amerongen elk jaar drie georganiseerde wandelevenementen: De Cunera Pelgrimstocht in juni, de Grebbelinie Bunker en Forten Wandeltocht in augustus en volgende week op zaterdag 3 november is er de Maarten Luther Wandeltocht. Van Ee: ,,Voor het organiseren van wandeltochten, is de herfst een prachtige periode. De bossen staan nu in volle herfstkleuren en de paden zijn bezaaid met beukennootjes, eikels en kastanjes."

MAARTEN LUTHER ,,De naam van de wandeltocht ontlenen we aan de Maarten Luther en de hervormingsdag die elk jaar op 31 oktober is. De tocht is op of op de eerste zaterdag na deze datum. Tijdens de tocht openen de kerken op de route in Overberg, Leersum en Amerongen hun deuren en dat is voor de wandelaars een leuke afwisseling. Daar halen ze hun stempels en kunnen ze een kop koffie drinken. We organiseren de tocht voor de 18e keer en denken tussen de 700 en 1000 wandelaars te verwelkomen."

INFORMATIE De start van de tocht is bij Restaurant Het Berghuis en parkeren kan bij de groene entree. Er zijn zes verschillende routes van 5, 10, 15, 20, 30 en 40 kilometer. Meer informatie op www.maartenlutherwandeltocht.nl.

advertentie
advertentie