Afbeelding
Museum Huis Doorn

Museum Huis Doorn wordt onderdeel Canon van Nederland

23 oktober 2018 om 13:29 lokaal

DOORN Museum Huis Doorn treedt op 11 november 2018 met drie topstukken toe tot het landelijk Canonnetwerk, met het venster 'Eerste Wereldoorlog'. Het is dan precies honderd jaar geleden dat er een einde kwam aan deze oorlog.

Loopgraven vol dood en verderf, verwoeste steden en dorpen, miljoenen ontheemde burgers. Vier jaar lang maakte de Eerste Wereldoorlog wereldwijd slachtoffers. Nederland blijft buiten de strijd. Maar het neutrale Nederland worstelt met vluchtelingen, persvrijheid, mobilisatie, schaarste en de neutraliteit zelf. De impact is enorm.

HUIS DOORN Na de Eerste Wereldoorlog vluchtte de Duitse keizer Wilhelm II naar Nederland en koopt Huis Doorn. Zijn keizerlijke interieur is nu nog steeds te zien. In het tentoonstellingspaviljoen herleeft men de rol van Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog.

PRESENTATIE Op 11 november is er een speciale bijeenkomst in de Maartenskerk in Doorn met verschillende sprekers. Herman Sietsma (directeur Museum Huis Doorn), Prof. dr. Jan Teeuwisse (directeur Museum Beelden aan Zee) en Teus Eenkhoorn (directeur Nederlands Openluchtmuseum) zullen een woordje houden. Er zal ook een optreden zijn van de Konrad Koselleck Big Bang met Vincent Bijlo. Tijdens de bijeenkomst treedt Museum Huis Doorn officieel toe tot het landelijk Canonnetwerk met het venster 'Eerste Wereldoorlog'. Onder de vlag van de Canon van Nederland plaatsen geselecteerde Nederlandse musea stukken uit de eigen collectie in de schijnwerpers. De drie topstukken van Museum Huis Doorn, waar bijzondere verhalen uit de Eerste Wereldoorlog aan verbonden zijn, zullen deze middag worden gepresenteerd. Ter afsluiting wordt de beeldententoonstelling 'Verzet en verdriet in beeld' in Museum Huis Doorn bezocht en kunnen de topstukken bekeken worden. Dit alles vindt plaats onder muzikale begeleiding van de Konrad Koselleck Big Band.

CANON De Canon van Nederland neemt je in vijftig 'vensters' mee langs mensen, gebeurtenissen en voorwerpen die samen de geschiedenis van Nederland vertellen. De Eerste Wereldoorlog is één van de vensters van de Canon. Deelnemende musea presenteren iconische topstukken van de Nederlandse geschiedenis en trekken gezamenlijk op in een Canonprogrammering. De landelijke samenwerking is een initiatief van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, waar sinds september 2017 de overzichtspresentatie van de Canon van Nederland te zien is. Zie voor meer informatie de website.

De bijeenkomst in de Maartenskerk in Doorn is te bezoeken met een entreebewijs van Museum Huis Doorn en verkrijgbaar in het poortgebouw van het museum.

advertentie
advertentie