
Driebergse stichting organiseert expositie
DRIEBERGEN In het gebouw van de Stichting Driebergen-Rijsenburg Vroeger en Nu is momenteel de expositie Begraven in Europa te bezichtigen. Bezoekers kunnen hier kennismaken met de bijzonderheden omtrent het begraven van overledenen door heel Europa.
Danny van der Linden
,,Wij organiseren vaker exposities", vertelt Bas van Duuren namens de vereniging. ,,Vaak openen we die rond de landelijke monumentendag. Dit jaar was het thema "Europa". Doordat wij hier aan de Traaij een bijzondere begraafplaats en het funerair centrum hebben ontstond het idee om een expositie te organiseren rond het thema begraven in Europa.
THRACIERS Diverse leden van de vereniging gingen aan de slag met het vinden van informatie. Van Duuren zelf vulde panelen over begraven in Bulgarije en Roemenië. ,,Daar ben ik ooit geweest", legt hij zijn keuze uit. ,,In dat gebied heersten duizenden jaren geleden de Thraciërs. Zij bouwden, net al de Egyptenaren, bouwwerken voor hun koningen. Het bijzondere is dat er allerlei schatten van goud mee het graf in gingen. Soms gingen er ook paarden, honden en zelfs mensen mee het graf in." Meestal betrof het een soldaat die de koning op zijn laatste reis moest beschermen. ,,Die sloot dan het graf van binnenuit en nam een zelfmoordpil", aldus Van Duuren.
Ook is er op de expositie aandacht voor joodse begraafplaatsen die niet geruimd mogen worden. ,,Die hebben we in Nederland ook, maar even buiten het centrum van Praag is een hele bijzondere begraafplaats", legt Van Duuren uit. ,,Daar moet je echt eens gaan kijken als je de kans krijgt."
GRAFHEUVELS Ook de Nederlandse gebruiken worden niet vergeten. Bas van Duuren legt uit hoe de begraafplaatsen aan de randen van steden en dorpen ontstonden nadat Napoleon Bonaparte had bevolen dat doden niet meer in kerken begraven mochten worden. ,,Hij vond dat enorm stinken", benadrukt de vrijwilliger van Vroeger & Nu. Waar katholieke graven vaak fraai versierd zijn, overheerst op de meeste graven waar protestanten begraven zijn de soberheid. En dan is er nog een verschil in rijkdom en armoede. ,,Dat zie je eigenlijk overal wel", vervolgt Van Duuren. ,,Hoe rijker en belangrijker de dode was, hoe groter het graf is." Foto's van het graf van de eerder genoemde Napoleon dienen als voorbeeld. ,,Het is trouwens bij Napoleon, en andere beroemdheden, niet duidelijk of ze ook echt in het graf liggen."
Op de Utrechtse Heuvelrug bestond jarenlang de traditie om overledenen te begraven in grafheuvels. ,,Waar dat precies door ontstaan is weet ik niet", zegt Van Duuren. ,,Misschien dat dit gebied zich er gewoon goed voor leende." Nog altijd bestaan er grafheuvels in de gemeente. Deze grafheuvels die ondermeer in Driebergen en Doorn te vinden zijn, kunnen op internet worden opgezocht om vervolgens bezichtigd te worden. Opvallend is ook dat er al in de oudheid steen werd gebruikt om graven aan te duiden. ,,Kijk maar naar de Drentse hunebedden, maar ook Stonehenge in Engeland is er een goed voorbeeld van."
KRAKELING Bij de opening van de expositie kreeg Burgemeester Naafs een grote krakeling aangeboden. Hem werd verzocht deze te breken en uit te delen aan de bezoekers. De keuze voor de krakeling was een bewuste. ,,De krakeling symboliseert de levenscyclus, dus dat vonden we wel toepasselijk", aldus Bas van Duuren.
De stichting Driebergen-Rijsenburg Vroeger en Nu zet zich, sinds haar oprichting in 1975, in voor een verantwoord beheer van deze historische rijkdom en is te vinden aan de Traaij 104/106.