Peter van der Meij en Roel Berg in de tot cultureel centrum verbouwde wagenschuur.
Peter van der Meij en Roel Berg in de tot cultureel centrum verbouwde wagenschuur. Danny van der Linden

Pand Engweg verbouwd

22 oktober 2018 om 06:15 lokaal

DRIEBERGEN In ongeveer anderhalf jaar tijd is er aan de Engweg een volwaardig cultureel centrum verrezen. Hoewel het gebouw nog niet helemaal klaar is, worden er wel al activiteiten gehouden en zijn diverse atelierhouders er al aan het werk.

Danny van der Linden

De voormalige wagenschuur is sinds 2017 in handen van de Stichting Cultuurcentrum Driebergen. Het is een bijzonder pand. Het gemeentelijk monument uit 1941 van bijna duizend vierkante meter is bij de meeste inwoners van Driebergen bekend als de locatie van taxibedrijf Hoek. Het inspireerde de huidige gebruikers tot de naam CultuurHoek.

,,Bij de verbouwing houden we in overleg met de gemeente rekening met de historie van het pand, zodat het zijn oude glorie terugkrijgt, met toevoeging van moderne details op plekken waar dit nodig en mogelijk is", vertelt Roel Berg, vrijwilliger bij de vereniging CultuurHoek die het pand huurt van de stichting en exploiteert. ,,De verbouwing is door vrijwilligers uitgevoerd. Deze kwamen overal vandaan."

Op het hoogtepunt werkten zo'n zestig vrijwilligers mee aan de verbouwing. Zij realiseerden ateliers die inmiddels in gebruik zijn door diverse kunstenaars. ,,Dat is heel breed. We hebben een fotograaf, schilders, iemand die poëzie schrijft en een boekbinder", legt Berg uit.

Ook wordt er momenteel hard gewerkt aan de voltooien van de zalen. Daar komen cursusruimtes en wordt een klein theater voor zo'n zestig personen gerealiseerd. De verbouwing is door vrijwilligers uitgevoerd. ,,En dan wil ik ook de Keeties noemen. Zij verzorgden koffie en thee en maakten heerlijke soep voor in de pauzes", zegt Berg.

VRIJWILLIGERSPRIJS Peter van der Meij is sinds de zomer voorzitter van de vereniging die het gebouw exploiteert. ,,We hebben onlangs een donatie van tienduizend euro ontvangen van Wel-Doen Driebergen voor de inrichting van de CultuurHoek", zegt hij.

,,Een deel van het geld is besteed aan verlichting en inrichting. Het is al heel wat dat we kunnen praten over de inrichting. Er is meer dan een jaar hard gewerkt om van een bouwval een cultuurgebouw te maken, met een dicht dak en bijna twintig ateliers. Die zijn allemaal verhuurd. De expositieruimte is nu ook bijna klaar. Dat is het werk van een heleboel mensen: atelierhouders en vrijwilligers."

Het is dan ook geen toeval dat de vrijwilligersprijs van de gemeente dit jaar naar de CultuurHoek ging. ,,Dat zien we wel als een soort erkenning en waardering vanuit de gemeente", laat Van der Meij weten. ,,Het contact met de gemeente is overigens erg goed. Het is fijn dat onze vrijwilligers nu beloond worden door middel van deze prijs.

ACTIVITEITEN Hoewel de verbouwing nog niet af is, breekt langzaam de volgende fase aan voor de CultuurHoek. ,,Het is leuk te kunnen melden dat tijdens de bouw ook al de culturele activiteiten op stoom komen. Regelmatig vinden er lezingen plaats over kunst en cultuur. Ook vinden er cursussen plaats voor naaien en voor pottenbakken, zijn er workshops over filosofe en over yoga en in de agenda staan 'gluren bij de buren', 'de uitdaging' waarbij kunstenaars en bezoekers elkaar ontmoeten om werk rond een bepaald thema te bekijken en te bespreken", legt Van der Meij uit.

Met het aanbreken van de nieuwe fase zijn er ook nieuwe vrijwilligers nodig. ,,Mensen die zich in eerste instantie hebben aangemeld om te helpen bouwen, kunnen nu in een andere functie aan de slag", vertelt Roel Berg. ,,We merken dat veel vrijwilligers dat ook leuk vinden en aan ons verbonden blijven."

Toch kan de vereniging altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken. ,,Denk daarbij aan gastheren en gastvrouwen", zegt Berg. ,,Ook moet er administratie worden bijgehouden en kunnen we hulp gebruiken bij het verhuren van de zalen."

Volgens Peter van der Meij kunnen vrijwilligers ook een rol spelen bij de verbreding van de activiteiten van de CultuurHoek. ,,Mensen die het leuk vinden om dingen te organiseren zou ik willen oproepen om zich te melden. Je kunt denken aan het organiseren van culturele activiteiten als een Jazzmiddag of iets met kamermuziek of koren. Maar ook een literair café, leeskring of filmavond behoort tot de mogelijkheden." Mensen die meer informatie willen over de CultuurHoek kunnen het pand aan de Engweg bezoeken of kijken op www.cultuurhoek.nl.

advertentie
advertentie