Afbeelding
Monique José Timmermans

Opening speel-o-theek Maarn

17 oktober 2018 om 08:42 lokaal

MAARN Wat een bibliotheek is voor boeken, is een speel-o-theek voor speelgoed. In Maarn wordt vrijdag om 14.30 uur de eerste speel-o-theek van de gemeente Utrechtse Heuvelrug geopend door wethouder Gerrit Boonzaaijer. De locatie is 'Onze JOP' in De Twee Marken aan de schoolpleinzijde van het Trompplein. De opening wordt een kinderfeest met een springkussen, modeshow van verkleedkleren, een poppentheater en natuurlijk limonade met koekjes.

Monique José Timmermans

Vanaf 20 oktober is de speel-o-theek elke zaterdag van 10.00 tot 11.30 uur geopend. Een goed begin van de herfstvakantie om gelijk langs te gaan, lid te worden en speelgoed te lenen. Het is geschikt voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 8 jaar. ,,Wij willen graag leuk, uitdagend en leerzaam speelgoed aanbieden dat kinderen regelmatig kunnen wisselen. Op die manier sluit het speelgoed altijd aan bij de leefwereld en interesse van het kind .Hierbij is ook rekening gehouden met kinderen met een beperking. Naast speelgoed zijn er verkleedkleren te leen." Voor ouders heeft lenen van speelgoed het voordeel dat er altijd wat nieuws in huis is of dat men kan testen of speelgoed het kind blijft boeien voor het aan te schaffen. Ook grootouders of gastouders kunnen lid worden.

De speel-o-theek is een initiatief van zeven Maarnse vrijwilligers die een jaar geleden bij de basisscholen en kinderopvang hebben geïnventariseerd of er behoefte aan een dergelijke voorziening is. Sytske Nivolaï: ,,Er kwamen ruim tachtig reacties bij ons terug, in meerderheid positief. Dat was voor ons het startschot om door te gaan."

Er volgde een periode van informatie uitwisselen met bestaande speel-o-theken over wat er vaak uitgeleend wordt, van zoeken naar een locatie, van overleg met enkele deskundigen in de kinderopvang, gehandicaptenzorg en (kinder)fysiotherapie over de selectie van speelgoed. En uiteraard de aanschaf ervan. ,,Dat hebben we kunnen doen dankzij sponsorgeld van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, kinderkledingbeurs Maarn, het Oranje Fonds, bibliotheek Z-O-U-T, Hema Doorn en de Heuvelrug Notarissen. Meer speelgoed zal aangeschaft worden uit het lidmaatschapsgeld."

Daarnaast is er een samenwerking met Dagcentrum 'De Regenboog'. ,,Zij hebben de verkleedkleren gemaakt en zullen bovendien helpen met schoonmaken van het speelgoed." Al het speelgoed is nieuw en gemerkt, zodat het compleet weer teruggebracht kan worden. ,,De ervaring zal leren hoe het terugkomt en hoe lang het meegaat. We hebben ook gebruikt speelgoed aangeboden gekregen. Daar hebben we vooralsnog niet voor gekozen. We willen garanderen dat speelgoed heel en compleet is. Vanuit de duurzaamheidsgedachte zouden we wel gebruikt speelgoed in het aanbod op willen nemen, maar daarvoor bouwen we eerst meer ervaring op."

Inmiddels zijn er al 15 vrijwilligers die bij toerbeurt de diensten op zaterdagochtend tijdens de openingstijd van de speel-o-theek voor hun rekening nemen. ,,Dat is natuurlijk een gezellig contactmoment. Niet alleen voor ouders maar ook voor andere inwoners van Maarn of Maarsbergen."

advertentie
advertentie