Afbeelding
Monique José Timmermans

Eerste particuliere waterstof tankvoorziening in Maarn

16 oktober 2018 om 12:12 lokaal

MAARN ,,Waterstof is veelbelovend, maar hoe gaan mensen er mee aan de slag?" Aan het woord is Wim Peels van Twinning Energy. ,,Er is veel enthousiasme als je met mensen over energie uit waterstof spreekt, maar dan volgt de aarzeling. Men wacht af." En dat is wat Twinning Energy niet doet. Voor hun klant Infram in Maarn realiseren ze een waterstoftankvoorziening op Landgoed 't Stort. ,,Hier kunnen de auto's getankt worden terwijl men werkt."

Monique José Timmermans

GEWOON DOEN Volgens de filosofie van Twinning Energy is 'gewoon gaan doen' de beste manier om drempels weg te nemen. Als jong en dynamisch bedrijf dat zich richt op de transitie naar duurzame mobiele vervoersoplossingen met als doel de CO2 uitstoot te verminderen, wil Twinning Energy een voorbeeldrol binnen de branche zijn.

WAT IS HET? Allereerst 'wat is waterstof?'. Waterstof is een 'energiedrager', dus waterstof kan energie opslaan om later te gebruiken voor bijvoorbeeld elektrisch aangedreven motoren. De enige uitstoot is water. ,,In een waterstofauto zitten dus geen accu's, terwijl op een volle tank 700 km kan worden gereden. Veel meer kilometers dan een elektrische auto met accu's." Waterstof is ongevaarlijk en wordt omgezet in elektriciteit. ,,Je kunt er bij wijze van spreken ook de lampen in huis op laten branden."

RENDABEL De terughoudendheid is een kip en het ei-verhaal. Zonder waterstofauto's is een tankstation onrendabel en zonder tankmogelijkheden is de auto niet handig. Als eerste locatie in Nederland is die cirkel op Landgoed 't Stort nu doorbroken. ,,Bij Infram rijdt men op waterstofauto's en de waterstof tankvoorziening voor eigen gebruik komt hier op het terrein. De oplossing is niet goedkoop, maar de bijdrage aan het bedrijfsimago laat zich niet in geld uitdrukken en bovendien wordt bij het verstrekken van opdrachten steeds meer gekeken of leveranciers 'groen' zijn."

ALTERNATIEF Met de gaskraan die dicht gaat, denken mensen versneld na over andere mogelijkheden om te voorzien in de energiebehoefte. Wat dat betreft heeft waterstof als alternatief voor fossiele brandstof de wind in de zeilen. ,,We merken dat er ongelooflijk veel belangstelling is en verwachten dan ook dat er in en buiten de provincie Utrecht snel meer waterstoftankstations zullen volgen."

COMMERCIEEL Deze initiatieven zullen allemaal particulier zijn. ,,Pas als er zoveel auto's in een regio rondrijden dat een commercieel station rendabel wordt, zullen die aangelegd worden. Daar kun je dan in een paar minuten de tank vullen. Bij een kleiner station, zoals hier aangelegd wordt, gaat het vullen wat minder snel.. Dat geeft niet, de auto's van de werknemers staan hier sowieso dat uurtje wel", weet Peels uit ervaring.

TOEPASSINGEN Nog een stap verder kijkt Peels ook al met Twinning Energy. ,,De opgewekte energie van de zonnepanelen op je dak kun je omzetten naar waterstof. Wat je meer opwekt dan je op dat moment nodig in hebt, kun je zo zelf opslaan in de vorm van waterstof om later alsnog te gebruiken." En wat hem betreft rijden in de toekomst niet alleen auto's op waterstof, maar voorziet waterstof veel meer apparaten van energie. ,,Daar is ons business model op gericht om ook die toepassingen in beeld te brengen."

advertentie
advertentie