Afbeelding
Piroschka van de Wouw

Zorgen over verruiming van winkeltijden

12 oktober 2018 om 13:00 lokaal

HEUVELRUG Voor de christelijke partijen in de gemeenteraad is de op handen zijnde verruiming van de winkeltijden geen halszaak, maar ze maken zich wel zorgen over de gevolgen ervan. Ook hebben ze kritiek op de 24-uurs economie. ,,Dit is een onverstandig besluit, ik denkt dat we er spijt van krijgen", aldus Dick Karssen (ChristenUnie).

Michiel Schaaij

Tijdens de raadsbijeenkomst van donderdagavond toonden CDA, ChristenUnie en SGP hun afkeer van het liberale voorstel, om winkels toestemming te geven op tweede feestdagen en Hemelvaartsdag hun deuren te openen. ,,De Sovjet-Unie schafte ook de zon- en feestdagen af. In het arbeidersparadijs moest gewerkt worden", zei Werner van Katwijk (CDA).

KENTERING Na de val van het communisme keerden de zon- en feestdagen weer terug, en kwam er volgens Van Katwijk meer rust in de samenleving. Hij zei in andere Europese landen een kentering te zien. Zo zouden Polen en Italië zelfs een hernieuwde winkelsluiting op zondag overwegen. Dat is een goede zaak, vindt de CDA-er, want ,,de 24-uurs economie draait de mens dol."

PAVLOV Het voorstel van VVD, D66 en BVH om de winkeltijden te verruimen, betitelde Van Katwijk als een ,,liberale Pavlov-reactie." Zijn betoog schoot commissielid Johan Klaassen (D66) echter in het verkeerde keelgat. Die protesteerde met klem tegen de vergelijking met de communistische Sovjet Unie. ,,Ik wil mijn vrije tijd zelf indelen, de overheid hoeft mij niet voor te schrijven wanneer ik wel en niet mag winkelen", aldus Klaassen.

LOSLIPPIG Ook Florien Scager (VVD) verzette zich tegen de redenering van het CDA. Intussen heeft SGP-er Gert-Jan van den Brink spijt van een eerdere loslippigheid. Hij liet zich bij de gesprekken over het raadsprogramma ontglippen, geen geloofsgronden te zien voor een winkelsluiting op tweede feestdagen en Hemelvaartsdag. Naar aanleiding van die opmerking zagen de liberale partijen hun kans schoon om de verruiming van de winkeltijden op de agenda te zetten.

REALISTISCH Donderdagavond worden in de gemeenteraad de koppen geteld. Daarbij heeft de fractie Open aangekondigd, verdeeld te zullen stemmen. Van Katwijk is realistisch over de uitkomst van het debat. ,,Drie partijen die samen een meerderheid hebben, hebben al lang beslist dat het gaat gebeuren", aldus de CDA-er. Wel dienen de christelijke fracties nog een amendement in, om de openingstijd op Hemelvaartsdag te beperken tot de middaguren.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie