Afbeelding
Victor Schutijser

Crowdfunding voor Doorns prentenboek

lokaal

DOORN Al jaren hebben Niek Schuil en Tjitske Mosmans plannen om een prentenboek te maken. Niek is fotograaf en illustrator, terwijl Tjitske van vilt de hoofdpersonages maakt. Samen maken ze het prentenboek voor de allerkleinsten. ,,Het is een echt winterboek, dus we zijn druk bezig geweest om het boek voor deze winter af te krijgen. We wilde niet nog een winter wachten", vertelt Mosmans over het boek met de titel 'Nonin in het winterwoud'.

Victor Schutijser

Het boek gaat over een ijsbeer die door het smeltende ijs verdwaald raakt in een woud. In het woud moet de ijsbeer op zoek gaan naar een nieuw huis. Hij maakt vrienden in het bos die helpen een huisje voor hem te maken. ,,Het boek leent zich goed om over thema's in gesprek te gaan, het smeltende ijs maar ook belangrijke thema's als vriendschap komen aan bod", vertelt Schuil.

,,Het woud in de winter geeft een heel mooi beeld en met de ijsbeer in het woud wordt het eigenlijk een soort sprookje", vindt Mosmans.

CREËREN Voor het prentenboek hebben Niek en Tjitske ervoor gekozen om niet alleen tekeningen te gebruiken, maar om de personages in het echt te maken van vilt. ,,Het maken van een personage begint bij het schetsen op papier. Waar we snel achter kwamen was 'less is more'. De figuurtjes moeten niet te ingewikkeld zijn; zonder poten of mutsje vonden we vaak beter passen", vertelt Mosmans. Een van de eerste personages die ze maakte was een veldmuis. ,,Het is geen natuurgetrouw muisje. De muis heeft een groter hoofd en grotere ogen, zodat de verbeelding van kinderen beter aansluit op het personage."

Alle personages zijn bosdieren, die passen in de omgeving, behalve de ijsbeer, de vreemdeling in het bos. In eerste instantie hadden de makers ook een decor gemaakt, maar dat bleek snel te rommelig. ,,Door het decor te tekenen en de personages met bepaalde elementen 'echt' te maken kregen we de sfeer die past bij het boek", vertelt Schuil.

Intussen zijn er al plannen voor een tweede versie van het boek, voor iets oudere kinderen. Een boek met alleen tekeningen, zodat de kinderen zelf het verhaal bedenken.

CROWDFUNDING De makers hebben besloten het boek zelf uit te geven, zodat ze geen tijdsdruk hebben van de uitgever en het boek helemaal op hun eigen manier kunnen vormgeven. Om het boek ook echt te drukken zijn Niek en Tjitske een crowdfunding begonnen bij Voor De Kunst. Het boek is zo goed als klaar en de boekpresentatie staat al gepland. Die is op 28 november. Dat wordt een feestje voor kinderen, geen saaie boekpresentatie met een staande receptie.

In ruil voor steun via de crowdfundingsactie krijg men, afhankelijk van hoeveel geld er gegeven wordt, verschillende leuke tegenprestaties, zoals een gesigneerd boek of een koffertje met poppetjes van de hoofdpersonages. Meer informatie op www.wonderwoods.nl.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Bloemencorso uitgebreid bij Regio 90FM en Regio 90TV 12 uur geleden
Afbeelding
Sportverslaggever Huub van Aerssen overleden 14 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Muzikale zomernachten in openluchttheater Landgoed Zonheuvel 21 uur geleden
Afbeelding
Vuurwerk bij bloemencorso Leersum gaat niet door 9 aug, 07:34
PREMIUM
Afbeelding
Het verhaal van Maarten Maartens: Rondleidingen op Landgoed Zonheuvel 9 aug, 07:30
Afbeelding
Droogte geselt museumpark Huis Doorn 8 aug, 14:16
Afbeelding
Cultuur snuiven tijdens Kastelentocht van De Stichtse Aanspanning 8 aug, 10:10