Afbeelding
Lex van Lieshout

Sproeiverbod verlengd tot en met november

lokaal

DOORN Het onttrekkingsverbod voor het werkgebied van Waterschap Vallei en Veluwe is verlengd tot en met 15 november. Dit omdat er de afgelopen weken nog te weinig regen is gevallen om het (grond)watertekort te kunnen aanvullen. Het sproeiverbod is sinds maandag 2 juli van kracht, vanwege de droogte van afgelopen zomer. 

Het neerslagtekort in het werkgebied ligt nog steeds rond de 300 millimeter. Het watersysteem heeft zich dus nog onvoldoende kunnen herstellen na de lange periode van droogte. Zo zijn de hoger gelegen beken nog steeds vrijwel droog. Om het Apeldoorns kanaal op peil te houden is aanvoer van water vanuit de IJssel bij Dieren nog nodig. En ook de noodpompen bij Gemaal Terwolde kunnen nog niet weg omdat het waterpeil in het achterliggende gebied nog niet stabiel is.

[WATERSTANDEN]  ,,De komende weken wordt niet veel neerslag verwacht, dus op korte termijn herstellen de grondwaterstanden zich niet", zo legt het waterschap uit. ,,Van de regen die wel valt, verdampt nog steeds een deel. De rest van dat regenwater zakt maar voor een klein deel de bodem in en bereikt niet het dieper gelegen grondwater. Een verdere verlaging van de waterstanden is ontoelaatbaar voor de waterkwaliteit, waterkwantiteit en de grondwaterstand. Pas als de grondwaterstand normaliseert, gaat het watersysteem weer normaal functioneren."

[RECORD] Het sproeiverbod op de Veluwe is het langste verbod wat Nederland ooit heeft gekend. ,,Maar het is ook nog nooit in onze geschiedenis zo lang zo droog geweest", zegt een woordvoerster van het waterschap. 

Het onttrekkingsverbod wordt pas opgeheven na een goed zichtbare verbetering van het grondwaterpeil. Waterschap Vallei en Veluwe blijft de situatie in de gaten houden.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 15 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 22 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 2 jul, 13:52
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 2 jul, 10:29
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24
Afbeelding
Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen 1 jul, 11:46
PREMIUM
Afbeelding
In korte tijd veel hulp voor Irpin: ‘Iedereen zet zich in voor de wederopbouw’ 1 jul, 07:30