Afbeelding
Robert Vos

Geld nodig voor scholenbouw

lokaal

HEUVELRUG Schoolgebouwen zullen in de toekomst steeds vaker worden gecombineerd met woningbouw. Volgens onderwijswethouder Chantal Broekhuis (CDA) moet de gemeente haar inkomsten verhogen om de geplande scholenbouw betaalbaar te houden. Appartementen bovenop schoollokalen moeten soelaas bieden.

Michiel Schaaij

Renovatie- en nieuwbouwprojecten van scholen in Utrechtse Heuvelrug worden van twee kanten bedreigd. Aan de ene kant worden ze vaak duurder dan begroot, vanwege vertraging bij de voorbereiding. Daarnaast lijken eerder gebruikte leerlingprognoses niet meer te kloppen. Het aanbod aan nieuwe leerlingen voor de komende jaren is hoger dan verwacht.

ACHTERHAALD De cijfers uit het twee jaar geleden vastgestelde huisvestingsplan zijn volgens wethouder Broekhuis achterhaald. Van de voorspelde daling van het aantal leerlingen met 23 procent is inmiddels geen sprake meer. Begin volgend jaar worden nieuwe leerlingprognoses verwacht. Intussen voelen scholen de druk toenemen.

JONGE GEZINNEN Vooral in Driebergen is de nood hoog. Jonge gezinnen uit de stad Utrecht betrekken steeds vaker huizen die door Driebergse senioren worden achtergelaten. ,,Soms kunnen ouders daardoor broertjes en zusjes niet meer op dezelfde school plaatsen", erkent wethouder Broekhuis. Dat plaatst de ouders voor logistieke problemen.

VAART MAKEN Overigens vindt Broekhuis het begrijpelijk, dat renovatie- en bouwprojecten vertraging oplopen. Voor de betrokken scholen is nieuwbouw immers een 'once in a lifetime' ervaring. Omdat vertraging vrijwel altijd hogere kosten met zich meebrengt, wil de wethouder graag meer vaart maken. Daarom gaat een integraal team van gemeenteambtenaren scholen helpen.

TWEE MARKEN De komende jaren staan bij meerdere Heuvelrugscholen renovatie- en nieuwbouwprojecten op stapel. In Maarn doet de mogelijke bouw van een multifunctionele accommodatie op het terrein van De Twee Marken stof opwaaien. Daar zou nieuwbouw voor basisscholen De Ladder en De Meent met woningbouw gecombineerd moeten worden, maar die kogel is nog niet door de kerk.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Droogte geselt museumpark Huis Doorn 16 uur geleden
Afbeelding
Cultuur snuiven tijdens Kastelentocht van De Stichtse Aanspanning 20 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 7 aug, 07:30
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Barbara Brouwer stopt met goud als international: ‘Op het hoogtepunt gestopt’ 4 aug, 07:30
Afbeelding
Veiligheidsregio: ‘Verhoogd risico op natuurbrand’ 3 aug, 18:04