Adri Paans voor één van zijn vitrines met miniatuurauto's.
Adri Paans voor één van zijn vitrines met miniatuurauto's. Eigen foto

Autoverzamelaar in hart en nieren

6 oktober 2018 om 14:12 lokaal

DOORN Zijn kamer staat vol met zijn verzameling van miniatuurauto's, -bussen en -vrachtwagens. Hij viert dit jaar een jubileum, omdat hij veertig jaar geleden met deze hobby begon. In het verleden gaf hij regelmatig exposities, maar dat lukt nu niet meer. Wel vindt hij het erg leuk om in de krant te komen met zijn bijzondere verzameling.

Corina Blommendaal

Zijn miniatuurwagenpark is erg belangrijk voor hem, dat zie je meteen als je zijn kamer in Huize Beatrix, locatie van Woonzorgcentrum Quarijn, binnenkomt. ,,Vroeger wandelde ik met mijn moeder in Den Haag en had ik al een paar keer van die miniatuurmodellen gezien", vertelt Paans. ,,Op een gegeven moment vonden we een winkel die ze verkocht. Daar zijn we naar binnen gegaan en zo is het begonnen. Daar heb ik mijn eerste model gekocht."

Paans woont sinds twee jaar in Huize Beatrix en woonde daarvoor bij Kwintes op de Sitiolaan. ,,Ik heb zelfs nog op Oud Sitio gewoond, het pand waar Kwintes ooit begonnen is." De kamer waar hij nu woont, wordt gehuurd door Kwintes. ,,Toen ik bij Kwintes kwam, ben ik begonnen met stukjes schrijven voor de krant, fotografie en het geven van exposities. Ik heb vaak in de krant gestaan met mijn verzameling."

STEEDS MEER Het is zeker niet bij dat eerste exemplaar gebleven, want inmiddels heeft Paans meer dan 350 modellen. Ze staan prachtig uitgestald in meerdere vitrines op zijn kamer. Bussen, bestelwagens, personenauto's van oud tot nieuw. ,,Die bussen heb ik er de laatste twintig jaar bijgekocht. Maar op een gegeven moment moet je keuzes maken, omdat het zo vol wordt.'' Daar staat de oude stadsbus van Utrecht, maar ook het nieuwe model van Connexxion.

,,Ik heb heel veel merken; van Porsche tot de Volkswagen Beetle. Ik heb er zelfs eentje van Van Brenen, van de verhuizingen. Toen ik al een hele tijd in Doorn woonde vond ik het leuk om iets uit die plaats te hebben. En toen hebben zij er eentje voor me opgeschilderd."

EXPOSITIE Paans gaf regelmatig exposities om alle modellen te laten zien aan belangstellenden. ,,De laatste grotere expositie was in 2000 in de oude bibliotheek. Daar was veel belangstelling voor. Iedereen vond het leuk en dat stimuleerde mij om verder te gaan. De laatste keer was begin dit jaar hier in Huize Beatrix. Toen heb ik een expositie gegeven van autobussen. Degenen die geweest zijn waren positief en dat vond ik leuk."

Paans exposeerde ooit in Het Zonnehuis, ook een locatie van Woonzorgcentrum Quarijn. ,,Toen kwam burgemeester Reeringh ook kijken. Dat was wel bijzonder."

BEKEND Veel mensen in Doorn kennen Paans vanwege zijn miniatuurauto's. ,,Dat komt doordat ik vaak in de krant heb gestaan. Ik woon al meer dan 25 jaar in Doorn en heb hier een leuke tijd gehad. De auto's die ik in al die tijd heb verzameld kocht ik vroeger bij grote beurzen, maar nu ga ik regelmatig naar de NAMAC in Houten. Dat is een landelijke club met meer dan 7.000 leden. Ze zijn best duur, maar dat heb ik er wel voor over. Ik rook niet en ik drink niet en geef mijn geld graag aan mijn hobby uit."

advertentie
advertentie