Afbeelding
Edith Hazelzet

Nog steeds geen schouw van openbare weg

27 september 2018 om 10:24 lokaal

LEERSUM Te schuinlopende stoepen, lantaarnpalen die in de weg staan, onverwachte versmallingen, losliggende tegels en auto's op de stoep zijn een deel van de obstakels waarmee Leersumers met een beperking te maken krijgen wanneer zij zich buiten hun woning begeven. De door de gemeente beloofde schouw om met bewoners de problemen aan stoepen en wegen in kaart te brengen, bleef tot nu toe uit.

Edith Hazelzet

Tijdens een zogenaamd 'Bruiscafé' op 13 november 2017 in De Binder konden inwoners met en zonder beperking aangeven, welke problemen zij in Leersum ondervinden in de fysieke buitenruimte. Volgens Herman Roelofs heeft de schouw, die hierna zou volgen met deelnemers aan de avond, nooit plaatsgevonden. Daardoor blijven de gerapporteerde problemen bestaan.

Ook dorpsgenoot Jan Meijer is niet te spreken over de wijze waarop de gemeente straten en stoepen onderhoudt. Daarnaast is de staat van sommige brandgangen volgens hem achterstallig. Een gezamenlijke wandeling door een klein deel van Leersum leverde al een behoorlijke lijst aan knelpunten op.

HINDERNISSEN Herman Roelofs vrouw was slechtziend. Zij overleed enkele maanden geleden. ,,Ze durfde op het laatst niet meer alleen de straat op, en werd daardoor nog verder beperkt dan ze al was door haar slechtziendheid. Het is prachtig als je een rolstok als hulpmiddel krijgt, maar als je op de stoep met de ene hindernis na de andere te maken krijgt, heb je er weinig aan."

De wandeling naar De Binder, die Roelofs en zijn vrouw het vaakst maakten, bevat vele uitdagingen. Bijvoorbeeld de straat Juffersland: ,,Auto's moeten hier wel op de stoep parkeren anders kunnen de vuilniswagens er niet door, maar met lantarenpalen vrijwel midden op de stoep, het verspringen van de looprichting, en overhangende heggen is het hier voor een slechtziende niet te doen."

ONBEGRIP Een paadje verderop biedt een interessante kruising voor rolstoelgebruikers, met aan één kant niet te passeren hekjes, en aan de andere kant paaltjes. Verder zijn er legio scheeflopende stoepen, en te hoog liggende, uitstekende tegels, en lijkt er geen peil op te trekken wanneer een stoeprand wel of niet verlaagd is om het oversteken te vergemakkelijken. Ook te smalle parkeerruimte is de heren een doorn in het oog. ,,Hier: aan twee kanten van de weg parkeervakken van slechts een halve auto breed. Iedereen parkeert dus half op de stoep. Waarom niet een fatsoenlijk parkeervak aan één kant van de weg en aan de andere kant geen?" vragen zij zich vol onbegrip af.

INVESTEREN Roelofs en Meijer vinden het kwalijk dat de gemeente haar verantwoordelijkheid niet neemt qua logischer inrichting en onderhoud van de openbare weg. Roelofs: ,,Als oudere inwoners kregen we van de gemeente een brief dat we onze woning aan moesten passen, om er zolang mogelijk te kunnen blijven wonen. We hebben toen onze badkamer vernieuwd, wat een hoop kostte. Ons wordt dus gevraagd om te investeren, maar als je naar buiten stapt kun je niet eens fatsoenlijk naar de Albert Heijn lopen."

Meijer voegt toe: ,,Ik begrijp best dat de gemeente niet bij elk gat in de stoep of de weg meteen op komt draven, maar sommige gaten zitten er al jaren." Hij wijst op het trottoir langs de Scherpenzeelse weg: ,,Ik woon hier al 26 jaar, maar daar is volgens mij nog nooit een tegel recht gelegd."

Uit ervaring weet Roelofs hoeveel tijd het kan kosten om zaken veranderd te krijgen. ,,We hadden precies voor onze tuin een lantaarnpaal zo op de stoep staan, dat mijn zwager er met zijn rolstoel niet langs kon, wanneer hij bij ons op bezoek kwam. Het heeft drie geduurd voordat de paal een paar decimeter verplaatst was. Toen was hij al overleden."

GEEN GELD Gebrek aan financiën wordt vaak opgevoerd als argument waarom zaken niet aangepakt kunnen worden. Roelofs vraagt zich af hoe bijvoorbeeld het kunstgrasveld van HDS dan wel vernieuwd kon worden. ,,En waarom organiseer je als gemeente zo'n avond, als er geen vervolg aan gegeven wordt? Daar hou je als inwoners alleen maar een naar gevoel aan over." Hij bracht de schouw tijdens Achter De Kaap diverse malen in herinnering in aanwezigheid van de dorpscoördinator en raadsleden.

In de raadsinformatiebrief van 10 april 2018 met een verslag van de bijeenkomsten in alle Heuvelrugdorpen, staat dat de schouw in april zou plaatsvinden en dat er in de Lokale Inclusie Agenda ruimte en budget is opgenomen om de ideeën uit te werken, die uit de Bruiscafé's naar voren zijn gekomen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Enkele voorbeelden van onlogische indelingen en gebrek aan onderhoud in het Leersumse straatbeeld.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie