Het programma, aankondigingen en achtergrond van de Kunstkring Doorn.
Het programma, aankondigingen en achtergrond van de Kunstkring Doorn. Corina Blommendaal

'Klaar voor het nieuwe culturele seizoen'

lokaal

DOORN Het programma dat de Kunstkring Doorn ieder jaar organiseert, is steeds opnieuw een verrassing. Inmiddels bestaat dit genootschap al 73 jaar en stelt met veel plezier de landelijke én regionale kunst centraal. Kunstkring Doorn zoekt daarbij naar een zo goed mogelijke aansluiting op de interesses en behoeften die leven bij de doelgroep.

Corina Blommendaal

De Kunstkring Doorn werd opgericht in 1945-1950 door musicus en Doornaar Herman Passchier en de Doornse schrijfster Fré Domisse. Wat begon met besloten huisbijeenkomsten en muziekcursussen, die soms 'live' werden geïllustreerd met zang, muziek en literaire voordrachten, leidde uiteindelijk tot oprichting van de vereniging 'Kunstkring voor Allen'.

De kring werd opgericht omdat er '…op elk terrein en in alle kringen behoefte is aan verdieping van het geestelijk leven', stond geschreven in de Kroniek van 60 jaar Kunstkring Doorn en Omstreken: 'Van Kunsthandel tot Koningshof'. Iets wat vandaag de dag voor veel mensen nog steeds geldt.

[VERJONGING NODIG] De Kunstkring Doorn en omstreken heeft 357 leden, wat een mooi aantal is. ,,Met onze generatie gaat het hartstikke goed", vertelt bestuurslid Annelies Vermaas. ,,Maar er is geen verjonging, en dat is iets wat wel nodig is". ,,Ik was vroeger één van de jongste leden maar had als voordeel dat ik in het dorp woonde en vanuit huis werkte. Veel jonge mensen hebben een drukke baan buiten Doorn en daarnaast vaak een gezin. Maar als je cultuurliefhebber bent, is dit wel een hele fijne vrijetijdsinvulling. We zouden erg blij zijn als jonge mensen zich aan zouden sluiten."

[BEHOEFTE] De Kunstkring Doorn voorziet in een enorme behoefte, omdat de leden en overige bezoekers alleen maar naar de Maartenskerk in Doorn hoeven te komen. ,,Onze bezoekers zijn niet altijd meer mobiel en krijgen kwalitatief hoogstaande lezingen dichtbij huis. Lezingen van mensen die bijvoorbeeld een tentoonstelling hebben samengesteld. Zo komt op maandag 24 september drs. Friso Lammertse, conservator van het museum Boijmans van Beuningen naar de Koningshof. Hij vertelt over de tentoonstelling 'Pure Rubens', die van 8 september tot en met 13 januari het grootse overzicht van Rubens' olieverfschetsen toont.''

,,Dit is zo'n bevlogen mens'', benadrukt programmacommissaris Marina Marijnen, ,,we zijn heel blij dat we hem mogen verwelkomen en alle belangstellenden hier naar hem kunnen komen luisteren en niet ver hoeven te reizen." Vermaas vult aan ,,Bovendien voorzien de musea ons natuurlijk graag van promotiemateriaal, want voor hen is het reclame. Dus dat is prettig samenwerken." Daarnaast organiseert de EvenementenXpress drie busreizen naar tentoonstellingen van de lezingen van de Kunstkring Doorn.

[HOGE VERWACHTINGEN] Het is altijd een hele sport om alle sprekers te krijgen, maar tot nu toe is het nog altijd gelukt. ,,Zodra we het programma rond hebben, brengen we deze aan het begin van het seizoen rond en mailen de leden nog voor iedere lezing. Wij bedenken een programma, maar dan moet het ook nog lukken om de mensen beschikbaar te krijgen. En ons aanbod moet wel voldoen aan de wensen van ons publiek, wat belezen en bereisd is en een goed verhaal wil. Geen streng hoorcollege, wetenschappelijk historisch verantwoord, maar wel met een vleugje humor."

Meer informatie over lidmaatschap en het programma vindt u op de nieuwe website: www.kunstkringdoorn.nl.

advertentie
Afbeelding
‘Eerlijk Bieden’ bij Heiko Gorter: Nieuw wettelijk keurmerk voor meer transparantie 2 uur geleden
Afbeelding
‘Samen aan de slag voor een robuust watersysteem op de Utrechtse Heuvelrug’ 7 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Historisch Festival op het Landgoed bij Huis Doorn: Beleef de tijd van Romein tot hippie 9 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Complicaties in Driebergen: vijf nieuwbouwwoningen minder aan de Sportlaan 23 uur geleden
Afbeelding
Jeroen Hermkens en Nicolaas Wijnberg voor het eerst samen gisteren
PREMIUM
Afbeelding
U-complex voor Lange Dreef; eindelijk zicht op afronding Groene Tuinen gisteren
PREMIUM
Afbeelding
Bemiddeling tussen boer en buurt; mediation moet einde maken aan de polarisatie 6 jul, 13:30