Afbeelding
import

Redding voor bomen Dennenhorst nabij

lokaal

DRIEBERGEN Meer dan 40 procent van alle bomen in de wijk Dennenhorst kan bij nader inzien behouden worden. Wel zijn dan extra maatregelen nodig bij de werkzaamheden aan het riool en de waterleiding. Dat blijkt uit een analyse die de gemeente heeft laten opstellen. Vorig najaar ontstond onrust onder bewoners, toen bekend werd dat de gemeente meer dan 100 bomen in de lommerrijke wijk wilde omzagen.  

Michiel Schaaij

De riolering in de zes betreffende lanen verkeert in slechte staat en voldoet niet meer aan de eisen. Zo groeien er boomwortels in de rioolbuizen en doen zich geregeld verstoppingen voor. Om een vervangend rioolstelsel aan te leggen, zouden aanvankelijk de meeste bomen in de buurt moeten sneuvelen. Een aantal wijkbewoners kwam vorig jaar tegen die grootschalige bomenkap in opstand.

[CONTROVERSIEEL] De gemeente schoof daarop de geplande rioolvervanging vooruit naar 2019. Intussen kreeg een extern bureau de opdracht om de controversiële bomenkap te onderzoeken en advies uit te brengen. In een vorige week verschenen rapport concluderen de adviseurs, dat als alle bomen gespaard moeten blijven, de werkzaamheden aan de riolering en de waterleiding niet goed uitgevoerd kunnen worden.   

[ASBEST] Tegelijkertijd blijkt ook dat maximaal 59 van de in totaal 137 bomen in de wijk gered kunnen worden. Voorgesteld wordt om oude rioolbuizen op kwetsbare plekken gewoon in de bodem te laten liggen en voor infiltratie van regenwater te gebruiken. Of de gemeente ook oude waterleidingbuizen wil laten liggen om bomen te redden, is nog maar de vraag. Die bevatten asbest en volgens landelijke richtlijnen moet uiterlijk in 2030 alle asbest gesaneerd zijn.

[KOSTEN] Onduidelijk is hoeveel extra kosten de gemeente moet maken, om de genoemde 59 bomen met rust te laten. Dat hebben de boomdeskundigen uit Schalkwijk niet berekend. Voormalig wethouder Henk Veldhuizen (CDA) liet vorig jaar weten, dat hij zich aan de uitkomst van het onderzoek zou conformeren, tenzij het behoud van bomen te duur zou uitpakken.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Complicaties in Driebergen: vijf nieuwbouwwoningen minder aan de Sportlaan 11 uur geleden
Afbeelding
Jeroen Hermkens en Nicolaas Wijnberg voor het eerst samen 11 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
U-complex voor Lange Dreef; eindelijk zicht op afronding Groene Tuinen 12 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Bemiddeling tussen boer en buurt; mediation moet einde maken aan de polarisatie 14 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Groen licht voor veehouder: ‘Ik kan vergunning niet weigeren,’ zegt Naafs 16 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Spectaculaire hippische topsport op Landgoed Maarsbergen 17 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Nieuw vakantiehuis geopend in Doorn: ‘Vakantie moet voor elk mens mogelijk zijn’ 21 uur geleden