Zuster Greet naast een zeer toepasselijke tekst in het huidige gebouw. De tekst hing er al ver voor de verhuisplannen.
Zuster Greet naast een zeer toepasselijke tekst in het huidige gebouw. De tekst hing er al ver voor de verhuisplannen. Wilco Willemse

Avondje op de koffie bij de zusters

17 september 2018 om 06:38 lokaal

AMERONGEN Nog één keer nodigen de zusters van het Zendings-Diaconessenhuis geïnteresseerden uit in hun oude onderkomen, voor ze over een half jaar hun nieuwe accommodatie hopen te betrekken. Tijdens een bijeenkomst op 19 september worden films en foto's bekeken, oude anekdotes verteld en geven de zusters een blik in de toekomst van het Zendings-Diaconessenhuis. Ook is er een uiteenzetting van historica Katinka Fikse-Omon, die binnenkort een boek uitbrengt over de geschiedenis van het werk van de zusters in Amerongen.

Wilco Willemse

Midden in Amerongen, net voor Allemanswaard, verrijst een prachtig nieuw gebouw. Komend voorjaar hopen de zeven zusters van het Zendings-Diaconessenhuis, nu nog gevestigd aan de J. van Zutphenweg, daar hun nieuwe woonplek te krijgen. Zuster Greet heeft het liever over een leefgemeenschap.

CENTRAAL ,,Naast een appartement voor elk van de zeven zusters, is er ruimte voor vier gezinnen die met ons dezelfde missie uit willen dragen. Ook wordt er een grote gemeenschappelijke ruimte en een gebedsruimte gecreëerd en is er plek om samen te koken. We kijken erg uit naar de verhuizing. Het lijkt ons fijn om weer centraal tussen de Amerongers te wonen."

NIEUWE VORM Zuster Greet kwam in 1984 naar Amerongen en heeft de tijd zien veranderen. ,,Tussendoor heb ik 18 jaar in Amsterdam gewerkt in de psychosociale hulpverlening. Inmiddels heb ik hier, samen met Frans Hoogendijk, de leiding over het huis. Met elkaar hebben we een nieuwe vorm gekozen die ons in deze tijd het best past en daar hoort een nieuw pand bij. Onze jas is nu te ruim, we hebben de overvloedige ruimte niet meer nodig. En van nieuwe aanwas hoeven we ook niet meer te hebben. Dat is niet erg, het hoort bij deze tijd. En ons oude pand krijgt een heel mooie bestemming, die recht doet aan de geschiedenis. Als wij zijn verhuisd, opent Stichting Heart Cry daar een Bijbelschool."

GESCHIEDENIS Maar voor het zover is, houden de zusters op woensdag 19 september vanaf 19.30 uur een bijeenkomst in de grote zaal van hun huidige gebouw. Zuster Greet: ,,Vanaf 1935 is er een actieve groep diaconessen in Amerongen. In die lange geschiedenis zijn heel wat bijzondere momenten voorbij gekomen en dat delen we graag met Amerongen.

Veel oud-Amerongers herinneren zich vast nog dat verschillende zusters werkzaam waren als kleuterjuf bij verschillende scholen in het dorp. We hebben een ruim archief met veel foto's en ook filmmateriaal en dat laten we graag zien. Het zou leuk zijn als mensen zichzelf of iemand anders herkennen. Arie van Barneveld en Arie Rebergen delen deze avond hun herinneringen en vertellen verhalen over vroeger."

BOEK Historica Katinka Fikse-Omon licht tijdens de bijeenkomst een tipje van de sluier op over haar nog te verschijnen boek. Daarin schrijft zij over meer dan 80 jaar werk van de Zendings-Diaconessen in Amerongen. Zuster Greet: ,,Er is veel materiaal in ons archief, dat gebruikt is voor het schrijven van het boek. Het is bijvoorbeeld heel interessant om te weten wat de rol van ons huis was tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen het gevorderd was door de Duisters. Uiteraard kunnen belangstellenden ook hun eigen vragen stellen."

De zusters zetten voor elke bezoeker aan de bijeenkomst graag een kop koffie of thee en bakken appeltaart met appels uit eigen tuin. Graag dus van tevoren even aanmelden via secretariaat@zdh.nl of 0343 723780.

advertentie
advertentie