De bewoners en Christine Heuzer zijn blij met het gezellige 'straatje'.
De bewoners en Christine Heuzer zijn blij met het gezellige 'straatje'. Corina Blommendaal

'Eigen voordeur en brievenbus' voor bewoners Beatrix

8 september 2018 om 06:14 lokaal

DOORN In de tijdelijke woonvoorzieningen aan de voorkant van woonzorgcentrum Beatrix, onderdeel van Quarijn, is de afgelopen tijd van alles aan gedaan aan de aankleding. Met een speciaal soort plastic zijn alle kamerdeuren beplakt, zodat het net echte voordeuren lijken. Ook zijn er groene brievenbussen opgehangen. Net een echt, gezellig straatje.

Corina Blommendaal

Christine Heuzer- Schoenmaker werkt sinds zes jaar bij Huize Beatrix. Eerst bij de activiteitenbegeleiding en sinds dit jaar in de zorg bij de gesloten afdeling Woning B. Wat bij haar werk goed van pas komt, is dat ze enorm creatief is en het leuk vindt om te zorgen voor een gezellig aangeklede omgeving. Een bankje, leuke rekjes met bloemen, de dames van de handwerkclub te vragen dingen te maken.

AANGENAAM ,,We doen het allemaal samen", zegt ze. ,,En we willen het zo aangenaam mogelijk maken voor de bewoners. Wat centraal staat is dat het hún huis en thuis is, en welke functie wij hier ook hebben, we zijn hier te gast. Mijn doel is om mij daar met al mijn passie, kennis en kunde voor in te zetten. Dan ga ik met een goed gevoel naar huis. Bij dementie is belevingsgerichte zorg enorm belangrijk. Het gaat om hun gevoel."

HERKENBAARHEID Voor mensen met dementie zijn herkenbare omgevingselementen erg belangrijk. ,,Zodra wij budget kregen om de gangen aan te kleden, werd mij gevraagd dit op te pakken. Ik vind het enorm leuk om creatief bezig te zijn en dus pakte ik die kans met beide handen aan", vertelt Christine Heuzer stralend. ,,Ik had veel ideeën en deelde deze met de bewoners, maar ook met hun echtgenoot als die nog leeft, of met andere familieleden. Want de familie kent de bewoner natuurlijk het beste. Uiteindelijk hebben we alle deuren op onze gang beplakt met speciaal plastic, waardoor het net echt hout lijkt. Iedereen mocht zelf kiezen welke deur hij of zij wilde. Ook krijgen de bewoners post en wat is er nu leuker dat ze dat in een eigen brievenbus naast hun deur krijgen."

HART De vader van Christine heeft een eigen schildersbedrijf, Heuvelrug Schilderwerken, in Driebergen en heeft volop geholpen en gesponsord bij het opknapproject. ,,Mijn vader weet precies wat ik hier doe en hij heeft ook hart voor deze mensen. Wat heel leuk is, is dat mijn ouders elkaar zelfs hebben ontmoet bij een zorginstelling in Driebergen." Gedurende het project werden steeds meer familieleden enthousiast en gingen ook mee sponsoren. ,,Hierdoor werden de mogelijkheden in wat we konden doen groter en daar waren we blij mee."

STIMULEREN Naast de deuren en brievenbussen, is de familie gevraagd mee te denken over herkenbare elementen voor hun ouders. ,,Zo is er een bewoner die toen hij nog thuis woonde altijd een pot met bolchrysanten bij zijn voordeur had staan. Dus heeft hij dat nu ook gekregen", vertelt Heuzer. ,,Hij weet nu beter dan ooit waar zijn kamer is. Zo stimuleer je de zelfredzaamheid van de bewoners en dat is belangrijk. Ze zijn zo dankbaar allemaal."

advertentie
advertentie