Afbeelding
import

Open Monumentendag op Kasteel Amerongen

4 september 2018 om 09:55 lokaal

AMERONGEN Kasteel Amerongen doet op zaterdag 8 september mee aan de Open Monumentendag 2018, met als thema: In Europa. Met dit thema sluit de Open Monumentendag in Nederland aan bij het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed. Bezoekers kunnen voor gereduceerd tarief naar binnen. 

11.00-17.00 uur: Expositie: 'Help, de keizer komt!' Dit jaar is het honderd jaar geleden dat op 11 november 1918 de wapenstilstand werd gesloten waarmee de Eerste Wereldoorlog eindigde. Op diezelfde dag arriveerde de gevluchte keizer Wilhelm II op Kasteel Amerongen. Op verzoek van de Nederlandse regering gaf Graaf van Aldenburg Bentinck hem 18 maanden onderdak. 'Help, de keizer komt!' neemt de bezoeker mee naar de roerige periode rond het verblijf van de toenmalige Duitse keizer.

11.30 – 17.00 uur: Doorlopende kinderactiviteit: Stichting Historisch Toneel Chapeau.  De acteurs van Chapeau zijn weer aanwezig op het kasteel! Wilt u meemaken hoe het was om als kasteeldame of -heer te wonen op Kasteel Amerongen? Of juist als bediende? Kom dan gezellig langs in het Onderhuys en speel mee!

13.00 en 15.00 uur Lezing: 'Help, de keizer komt!' De komst van de keizer was 100 jaar geleden "Hot news". Amerongen en het Kasteel in het bijzonder waren in rep en roer. Wat betekende dat voor het personeel en voor de Amerongse middenstand?

13.30 - 15.30 uur: Kinderactiviteit: Keizerlijke menu's maken. Zoals je misschien al wist logeerde Keizer Wilhelm II anderhalf jaar op Amerongen. Hij heeft heel wat heerlijke maaltijden hier genuttigd. Wat is jouw lievelingsgerecht? Ga met onze Educatiegroep lekker knutselen en maak je eigen keizerlijke menu!

14.00 – 14.30 en 15.30 – 16.00 uur: Ensemble 'Friends in Music' speelt Glinka. Het semiprofessionele muziekensemble "Friends in Music" is in 2015 opgericht. Dit gezelschap bestaat uit 5 blazers en 5 strijkers uit de regio Utrecht en speelt het grotere kamermuziekrepertoire in wisselende bezetting. Elk jaar werken zij, onder leiding van playing coach Pieter van Lier, een aantal dagen aan een bepaald werk (in het verleden speelden ze o.a. het Octet van Schubert, het Septet van Beethoven en het Decet van Brahms) en zoeken dan gelegenheden waar het ingestudeerde stuk uitgevoerd kan worden. Het ensemble brengt het vierdelige septet van Glinka, een Russische componist (19e eeuw), ten gehore.

Programma zondag 9 september Op zondag 9 september kunt u voor een gereduceerd tarief Kasteel Amerongen bezoeken. Van 12.00u tot 17.00u is het kasteel geopend. Er zijn geen rondleidingen, maar er is sprake van een zaalgidsenopstelling. Dit betekent dat u vrij het kasteel kunt bezichtigen in uw eigen tempo. In elke zaal bevindt zich een zaalgids die u, wanneer u wenst, het een en ander kan vertellen.

advertentie
advertentie