Archieffoto ter illustratie.
Archieffoto ter illustratie. Archief BDUmedia

Zorgen over lage vaccinatiegraad in Utrechtse Heuvelrug

lokaal

HEUVELRUG De Haagse discussie over vaccinatie laait ook op in Utrechtse Heuvelrug. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil kinderdagverblijven toestaan om niet-gevaccineerde kinderen te weigeren. De plaatselijke VVD dringt aan op duidelijkheid over de lage vaccinatiegraad in de Utrechtse Heuvelrug.

Michiel Schaaij 

,,Als vader van jonge kinderen maak ik me zorgen", zegt de liberale fractieleider Jorrit Linders. Het percentage van kinderen dat tegen besmettelijke ziekten is ingeënt, ligt in de Heuvelrugdorpen ver onder de grens die door de wereldgezondheidsorganisatie als veilig wordt aangemerkt.

VEEL LAGER Met een vaccinatiegraad van 84 procent, blijft Utrechtse Heuvelrug aanzienlijk achter bij het landelijk gemiddelde van 92 procent. Dat stuit VVD-er Jorrit Linders tegen de borst. ,,Nu heb je de vrijheid om je kinderen niet te laten inenten. Maar wat mij betreft moet die vrijheid ophouden, op het moment dat je andere kinderen in gevaar brengt", zegt hij. Linders vindt dat de overheid aan de kant moet staan van de ouders die hun kinderen wél laten vaccineren.

OPENBAAR Volgende week gaat VVD-raadslid Tim Rooijakkers vragen over de vaccinatiekwestie stellen in de raadscommissie Samenleving. Hij wil onder andere van het college weten, welk percentage kinderen er per dorp zijn ingeënt. Verder vindt Rooijakkers dat het college kinderopvangorganisaties en basisscholen aanspoort om hun vaccinatiegraad openbaar te maken, zodat ouders beter geïnformeerd zijn over de omgeving waar zij hun kinderen heen sturen.

ADVIES Inmiddels is een landelijke petitie voor het verplicht vaccineren van kinderen op kinderdagverblijven inmiddels al 24.000 keer ondertekend. Het Heuvelrugcollege heeft nog geen standpunt over de kwestie, zegt zorgwethouder Hans Waaldijk (fractie Open). Volgens wethouder Chantal Broekhuis (CDA) is het advies van de gemeente duidelijk: op dit moment is er keuzevrijheid, maar de gemeente raadt ouders aan om hun kinderen wél te laten inenten.

PLICHT Landelijk VVD-kopstuk Klaas Dijkhoff pleitte deze week  voor een vaccinatieplicht. VVD-wethouder Rob Jorg liet vorige week via de sociale media weten, dat hij zo'n verplichting ,,zeer verdedigbaar" vindt. CDA-raadslid Teunis Reedijk vindt eveneens dat ouders hun kinderen moeten laten inenten, maar hij ziet een wettelijke verplichting niet zitten. Reedijk betwijfelt of met een vaccinatiespuit en de politie langs de deuren gaan de oplossing is.

LEVENSGEVAAR Ook voormalig VVD-wethouder Bert Homan mengde zich in de discussie op Twitter. Hij zei de voorkeur te geven aan het overtuigen van ouders. Verplicht inenten is volgens Homan in strijd met de liberale waarden van zijn partij. Maar volgens Jorg is het juist in strijd met de liberale waarden ,,als ouders willens en wetens hun eigen en andere kinderen in (levens)gevaar brengen."

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 7 aug, 07:30
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Barbara Brouwer stopt met goud als international: ‘Op het hoogtepunt gestopt’ 4 aug, 07:30
Afbeelding
Veiligheidsregio: ‘Verhoogd risico op natuurbrand’ 3 aug, 18:04
Afbeelding
Officieel watertekort door droogte, verdeelplan treedt in werking 3 aug, 17:48
Afbeelding
‘Fantastisch om mensen zo te zien genieten’ 3 aug, 07:30