Guinhael Verheul voor Rehoboth
Guinhael Verheul voor Rehoboth L. van der Linden

Verpleeghuis Rehoboth bestaat 70 jaar

lokaal

DRIEBERGEN Verpleeghuis Rehoboth bestaat zeventig jaar. Het huis, dat tegenwoordig onderdeel is van zorgorganisatie De Brug, kent een grote geschiedenis binnen Driebergen. Het jubileum wordt opgeluisterd met feestelijke activiteiten.

Danny van der Linden

Hoewel het verpleeghuis aan de Hogesteeg officieel in 1948 werd opgericht, gaat de werkelijke geschiedenis terug tot in de jaren dertig toen twee vriendinnen, beide verpleegster, een rusthuis voor zenuwpatiënten dreven aan de Koninginnelaan. Hun namen waren zuster Ligtvoet en zuster Stolker. Na enige jaren kwam er behoefte aan een grotere behuizing en werden er plannen gemaakt voor de bouw van Rehoboth in het toenmalige Sterrebosch.

Dit werd mogelijk gemaakt met een lening van boer Achterberg die grote betrokkenheid toonde. In 1931 werd het rust-, en herstellingsoord Rehoboth geopend. In die tijd waren er vijfentwintig patiënten en twaalf meisjes in dienst. Deze meisjes werkten tegen kost en inwoning en kregen een opleiding in de verpleegkunde.

BEZETTING IN DE OORLOG In 1940 werd Nederland bezet door Duitsland. Dit had grote gevolgen voor Rehoboth dat in 1943 werd gevorderd door de bezetter. De vele joodse patiënten werden gedeporteerd naar vernietigingskampen. Zuster Ligtvoet kon door bemiddeling van de gemeente met vier patiënten en verpleegsters naar landgoed De Horst. Zuster Stolker had Rehoboth tegen die tijd al verlaten om in Doorn een klein rusthuis te starten.

Na de tweede wereldoorlog verlieten de Duitsers het pand. Het werd in prima staat achtergelaten. Volgens verhalen was het verschrikkelijk uitgewoond nadat Canadezen er tijdelijk onderdak hadden gehad. In de herfst van 1945 was er een grondige opknapbeurt nodig om nieuwe patiënten onderdak te verschaffen.

Na deze periode kwam er langzaam maar zeker meer vorm in de organisatie van Rehoboth. Zuster Ligtvoet, als enige overgebleven hoofdverantwoordelijke, werd een dagje ouder en wilde onder bepaalde voorwaarden afstand doen van haar rusthuis. De diaconie van de gereformeerde kerk in Driebergen opende in 1948 de deuren van het diaconaal rusthuis Rehoboth onder leiding van het echtpaar Hordijk. In de loop der jaren heeft Rehoboth nog diverse veranderingen ondergaan.

DE BRUG In de jaren negentig nam zorginstelling De Brug het huis Rehoboth, dat inmiddels aan de Hogesteeg was komen te liggen over. Dit leidde tot nieuwbouw in 2000. Anno 2018 is Rehoboth nog altijd een kleinere locatie waar mensen de zorg krijgen die ze nodig hebben. Namens De Brug is Guinhael Verheul werkzaam als teamcoach. ,,Op dit moment wonen hier dertig mensen", vertelt zij. ,,Dit zijn over het algemeen ouderen met een vorm van dementie. Ook zijn er aanleunwoningen."

Tijdens de viering van het zeventigjarig bestaan zullen er diverse activiteiten plaatsvinden. ,,We hebben een feestweek georganiseerd", vertelt Verheul. De feestweek vindt plaats in de eerste week van oktober en begint op 1 oktober. ,,Een van de hoogtepunten is een ritje met de paardentram door Driebergen, maar er zijn ook optredens en spelletjesmiddagen en dagelijks een bijzondere lekkernij", aldus Guinhael Verheul.

REÜNIE De feestweek wordt afgesloten met een feestavond op 5 oktober. ,,We willen dan ook graag oud-medewerkers verwelkomen om het feest mee te vieren en herinneringen op te halen", zegt Guinhael Verheul. ,,We roepen deze mensen graag op zich bij ons aan te melden." Oud-medewerkers die de reünie van Rehoboth willen bijwonen kunnen contact opnemen met Guinhael Verheul via g.verheul@iszdebrug.nl .

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 10 uur geleden
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 17 aug, 15:02
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 17 aug, 13:56
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 17 aug, 12:04
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01