Aankomst van de fietsers van de 'Ketting van Ballonnen' bij B&B.
Aankomst van de fietsers van de 'Ketting van Ballonnen' bij B&B. BDUmedia

'Ketting van Ballonnen' in Leersum

23 augustus 2018 om 11:17 lokaal

LEERSUM De 35 fietsers en begeleiders van de 'Ketting van Ballonnen' kregen donderdag een ontbijt aangeboden door Marie-José Griffioen van B&B Boshuis Darthuizerpoort. Het was de voorlaatste dag van de fietstocht voor overlevers van kinderkanker en jongeren, die hun broer of zus aan de ziekte verloren.

Puffend van het omhoog fietsen over het onverharde pad, kwam de groep aan bij de B&B op 46 meter boven NAP. In zeven dagen fietsten zij ruim 300 kilometer door de provincie Utrecht om aandacht te vragen voor het werk van de VOKK (Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker). De 21 fietsers komen uit het hele land en moesten van tevoren sponsoren werven. De tocht bracht tot nu toe ruim 42.000 euro op voor de vereniging. Maar het belangrijkste voor de deelnemers was het kennismaken met elkaar en de lol onderweg.

HEEL AVONTUUR Silje Taal (18) uit Doorn fietste mee voor zichzelf, en ter nagedachtenis aan haar broertje Espen, die in 2015 aan leukemie overleed. ,,Het is een heel avontuur, want ik kende vooraf niemand, en ook erg vermoeiend. Naast het fietsen krijgen we dagelijks nog een fysieke uitdaging zoals kapoeira en bootcampen. Ik ben iedere avond uitgeput en val als een blok in slaap. Maar het is fijn dat iedereen emotioneel op dezelfde golflengte zit. Je hoeft niets uit te leggen en als je er even doorheen zit, helpt de groep je verder. Ik ga zeker contact houden met een aantal mensen die ik hier ontmoet hebt."

DROOM Marie-José Griffioen kijkt blij terug op het bezoek van de jongeren bij haar B&B in de Leersumse bossen: ,,Het is goed om deze jongeren op deze manier samen te zien. Zo vrolijk, sportief, en de meesten geen patiënt meer." Uit ervaring weet zij wat kinderkanker doet met een kind, en met een gezin. ,,Onze zoon Thijs kreeg acute lymfatische leukemie toen hij in groep 8 zat. Hij is 2,5 jaar in behandeling geweest in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Maar hij heeft het overleefd én heeft zijn kinderdroom waargemaakt. Als jongetje wilde hij altijd piloot worden, maar door de leukemie dacht hij dat dat er niet meer in zat. Totdat hij op een dag voor kinderen met kanker in een oude Antonov mocht meevliegen en zelfs de stuurknuppel mocht vasthouden. Toen dacht hij: ik ga het gewoon proberen! Nu is hij 27, opgeleid als verkeersvlieger, en nu werkzaam bij Defensie.''

VRIJWILLIGER Zelf werkt Marie-José Griffioen sinds een aantal jaren als vrijwilliger voor VOKK in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie, waar sinds mei dit jaar alle specialistische zorg rondom deze ziekte gecentraliseerd is. ,,Het is nu lang genoeg geleden; ik kan er goed op terugkijken en iets betekenen voor ouders die nog midden in het proces met hun zieke kind zitten." Ook Thijs is regelmatig mee geweest. ,,Ouders hebben dringend behoefte aan een positief voorbeeld, en ook voor hem was het een eye-opener. Door de ontmoetingen daar besefte hij, wat een geluk hij heeft gehad dat hij er zonder restverschijnselen vanaf is gekomen. Thijs had graag ook bij het ontbijt willen zijn, maar dat kon niet vanwege zijn verplichtingen bij Defensie. Ergens in de toekomst zou hij graag zelf een keer vliegen met zieke kinderen." Bij het vertrek drukt zij de groep op het hart voorzichtig de helling af te fietsen: ,,Je ligt zo op je snufferd met die steentjes." Vrolijk wordt haar toegevoegd: ,,Ik heb een hersentumor gehad, dus het zal wel meevallen."

advertentie
advertentie