Lezing 18 april Permalcultuur door Folkert Nijboer
Lezing 18 april Permalcultuur door Folkert Nijboer MMNatuurlijk

Lezing permacultuur: “Laat de wormen het werk doen”

2 april 2024 om 13:46 Lokaal Deel je nieuws

Lezing 18 april in de Twee Marken in Maarn, start 19.30 uur door Folkert Nijboer

Aanmelden: excursies@mmnatuurlijk.nl  MMN leden gratis; niet MMN leden 5,-

www.mmnatuurlijk.nl 

 

Tekst Arianne Boon ( werkgroep Proeftuin IVN Amersfoort)

Er is steeds meer belangstelling voor de permacultuur. Dat is niet zo vreemd nu we ons steeds meer bewust worden dat zorg voor gezonde voeding samen moet gaan met zorg voor het behoud van  natuur. Het gaat om een goed evenwicht tussen beiden. Dat is wat permacultuur juist beoogt.

Permacultuur komt van het woord permanent, dat bestendig of blijvend betekent. Het is een methode van “duurzame landbouw.” Kenmerkend is het meewerken met de natuur. Het is een benadering die aanmoedigt om een voedseltuin te ontwerpen waarbij we niet ploegen, spitten, gifspuiten of kunstmest gebruiken. In een voedselbos staan planten door elkaar en liggen bladeren en takken als organische materiaal op de bodem (mulchen). Dit organisch materiaal verrijkt de bodem en voedt de planten.

Het woord permacultuur werd halverwege de jaren ’70 geïntroduceerd door Bill Mollison en David Holmgren. Deze twee Australische wetenschappers deden onderzoek in de Tasmaanse regenwouden en waren onder de indruk van de biodiversiteit en de vruchtbaarheid. Dit heeft hen geïnspireerd om in deze lijn een oplossing te vinden voor de problemen in de industriële land- en tuinbouw met zijn uitgeputte bodem en vele plantenziektes. 

In de permacultuur is de natuur één groot samenhangend systeem is. Het gaat het om met de natuur samen te werken. Zon, water en wind worden slim benut. Takken en bladeren worden in de kringloop teruggebracht om bodem en gewassen gezond en weerbaar te maken. Door planten in verschillende lagen te laten groeien, ontstaat een zo groot mogelijke diversiteit. Deze lagen zijn: hoogstam, laagstam, struik, kruid, kruiper, klimmer en wortels. 

In de permacultuur wordt uitgegaan van een aantal ontwerpprincipes. Een paar zoals: eerst kijken dan pas doen! Denk bij de keuzes die je maakt aan de generaties die na ons komen! Maak kringlopen. Kies planten die met elkaar voor een gezond systeem zorgen. Beweeg creatief mee met veranderingen. De permacultuur is feitelijk ook een levensfilosofie rond de ethische vragen: hoe gaan we met de aarde om, hoe verdelen we grondstoffen en hulpbronnen op een eerlijke manier.

Permacultuur is dan ook een rijke inspiratiebron voor wie op een andere manier met de het leven op aarde en de voedselproductie wil omgaan.

advertentie
advertentie