Afbeelding
Corina Blommendaal

'Het is hier zo'n fijne sfeer'

lokaal

DOORN Op de hoek van de Drift en de Oranjelaan staat Oranjestein, een fijn thuis voor 63 ouderen. Deze ouderen hebben vergelijkbare achtergronden en interesses, wat een mooie basis vormt voor wat ze met elkaar kunnen delen. Ze hebben vaak veel gereisd, goede functies vervuld, zijn geïnteresseerd in maatschappelijke onderwerpen en klassieke muziek.

Corina Blommendaal

Oranjestein is onderdeel van Stichting Pro Senectute, die tien locaties heeft in Nederland. ,,We bestaan sinds 1922 en zijn opgericht vanuit de doelgroep zelf", vertelt Eveline Leopold, PR-communicatiemanager. ,,Een groep ontwikkelde senioren wilde graag met elkaar wonen. Het mooie daarvan is dat dit vanuit draagkracht gedaan werd. Een aantal had namelijk Russische staatsobligaties verloren."

VERPLEEGHUIS In feite is Oranjestein een verpleeghuis, waar een klein aantal bewoners geestelijk nog behoorlijk scherp is. Bewoners die verpleegzorg nodig hebben, vallen onder de Wet Langdurige Zorg. Vanaf zorgzwaartepakket 4 wordt opname vergoed. Wel moeten ze een eigen bijdrage op basis van hun vermogen en inkomen betalen.

SFEER Mevrouw Kool, bijna 90 jaar, woont al acht jaar in Oranjestein. ,,Het is zo'n fijne sfeer hier", zegt ze. ,,Meteen als je binnenkomt merk je dat. Ik ben hier komen wonen met mijn man, die ernstige Parkinson had en geestelijk wat achteruit ging. Ik had net een openhartoperatie gehad. Het was de sfeer die ons trok. Onze kinderen hebben allerlei tehuizen bekeken en er was er niet één die aan dit niveau voldeed. Dus hebben we gekozen voor Oranjestein."

Mevrouw Kool zorgde tot haar man overleed nog voor hem waar ze maar kon. ,,Dat kon ik niet laten en het was voor hem erg belangrijk dat ik er was. Ik moet er niet aan denken dat hij hier zonder mij was terechtgekomen. Dat was heel zwaar gevallen voor hem."

PERSONEEL Mevrouw Kool is vooral blij met het verzorgend personeel. ,,Er wordt goed gekeken of de mensen die ze aannemen hier passen en goed met de bewoners om kunnen gaan. Ik kan nog veel zelf, maar dat geldt voor weinig bewoners." Wat voor de medewerkers centraal staat, is zorgen dat de bewoners zich thuis voelen en waar mogelijk tijd te maken voor persoonlijke aandacht. Cunie Kommeren is verzorgend medewerker en gespecialiseerd in het begeleiden van bewoners met dementie. Ze werkt ruim vijf jaar bij Oranjestein. ,,Ik had op een paar plaatsen meegelopen. Toen ik hier een dag meeliep beviel dat zo goed dat ik de volgende dag al aan het werk was."

ACTIVITEITEN Iedere week is er een nieuw activiteitenrooster. Daarnaast houden plaatselijke ondernemers wel eens markt en komen kapper, pedicure, fysio- en ergotherapeut regelmatig langs. ,,Ik doe graag mee aan de activiteiten", vertelt mevrouw Kool. ,,Ze doen erg hun best om het mensen naar de zin te maken, zoals een vierdaagse in de tuin", lacht ze. ,,Als je één rondje maakt krijg je al een stempel. Wat ik zo fijn vind, is je dat mensen die altijd somber kijken tijdens leuke activiteiten ziet stralen. Ik woon hier met veel plezier."

Afbeelding
advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 17 uur geleden
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Barbara Brouwer stopt met goud als international: ‘Op het hoogtepunt gestopt’ 4 aug, 07:30
Afbeelding
Veiligheidsregio: ‘Verhoogd risico op natuurbrand’ 3 aug, 18:04
Afbeelding
Officieel watertekort door droogte, verdeelplan treedt in werking 3 aug, 17:48
Afbeelding
‘Fantastisch om mensen zo te zien genieten’ 3 aug, 07:30