Josh Patcher met het eerste exemplaar van de roman.
Josh Patcher met het eerste exemplaar van de roman. Laurie Pachter

Doornaar schrijft misdaadroman: ‘Het was een pittige uitdaging’

7 juni 2023 om 08:11 Kunst

DOORN Bij uitgeverij E-Pulp Publishers is ‘Het Delfts blauw mysterie’ van Anne van Doorn uitgekomen. De in Doorn woonachtige misdaadauteur schreef de thriller in twee talen: Engels en Nederlands. Het verhaal speelt zich af in de stad New York tijdens een verwoestende storm. Voor de totstandkoming riep de auteur de hulp in van collega’s in Amerika en Engeland. Zij reageerden enthousiast. Het eerste exemplaar werd onlangs feestelijk in Amerika gepresenteerd. ‘Het Delfts blauw mysterie’ is nu verkrijgbaar via de boekhandel en online.

Anne van Doorn: ,,Het was een pittige uitdaging dit boek te schrijven. Om te beginnen moest ik het Amerikaanse Engels onder de knie krijgen door grammatica, spelling en interpunctie te bestuderen en door veel boeken van Amerikaanse auteurs te lezen. Research kostte ook veel tijd. Ik schrijf bijvoorbeeld over de politie van New York en dan moet je een en ander weten over bevoegdheden en procedures om er geloofwaardig over te schrijven. De eerste versie schreef ik vanaf februari 2022, juist in de week dat er drie stormen over Nederland trokken. Het kostte me daardoor geen enkele moeite me in mijn verhaal in te leven. Terwijl mijn huis kraakte en tochtte, en de wind buiten schade aanrichtte, hadden mijn personages vergelijkbare ervaringen in een wolkenkrabber in New York.”

HULP VAN DRIE SCHRIJVERS

Anne van Doorn schreef de eerste versie. Daarna deed hij een beroep op drie schrijvers, waaronder David Dean, een gepensioneerd politiecommissaris en een zeer geliefd schrijver van korte verhalen. ,,David heb ik in de afgelopen jaren leren kennen als een bijzonder vriendelijke, behulpzame man en een getalenteerd schrijver.” In Engeland kreeg Anne van Doorn hulp van schrijver Tom Mead, die furore maakt met zijn debuut ‘Death and the conjuror’. Tot slot werd ‘Het Delfts blauw mysterie’ geredigeerd door Barb Goffman, niet alleen een professional op dit gebied, maar ook een schrijfster die vele literaire prijzen won met haar korte verhalen. 

EERSTE EXEMPLAAR

De schrijver voelt zich bevoorrecht dat hij met deze getalenteerde mensen mocht werken. ,,Dat heb ik voor een belangrijk deel te danken aan Josh Pachter, een Amerikaanse schrijver en vertaler die mij in 2017 ontdekte, een kort verhaal van mij vertaalde en voor publicatie zorgde in het prestigieuze tijdschrift Ellery Queen’s Mystery Magazine. Hij introduceerde mij ook bij Barb Goffman en David Dean. Ik ben Josh Pachter daarvoor zo dankbaar, dat ik besloten heb ‘Het Delfts blauw mysterie’ aan hem op te dragen. Zonder Josh was dit boek nooit tot stand gekomen.” Het eerste exemplaar van ‘Het Delfts blauw mysterie’ werd officieel overhandigd aan Josh Pachter.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie