Willem Lenssinck, ‘Tomorrows Fossil‘ - Ontwerp 2015, kunststof – aluminium
Willem Lenssinck, ‘Tomorrows Fossil‘ - Ontwerp 2015, kunststof – aluminium Galerie Laimbock

Een Komodovaraan op de Heuvelrug

16 september 2019 om 06:03 Kunst

HEUVELRUG De griezel is nogal eens in de media verschenen de laatste maanden: de Komodovaraan. Gemiddeld 2.50 meter lang en ongeveer 100 tot 150 kilo zwaar. Het is de grootste hagedis ter wereld die (nog) voorkomt op de Indonesische eilanden: Komodo en Flores.

Nicole van der Schaaf

De Komodo in het echt ontmoeten is niet aan te raden. Onlangs nog werd er een toerist op het gelijknamige eiland gebeten, die gelukkig in het ziekenhuis snel behandeld kon worden. De Komodo heeft namelijk een aantal gifklieren en als er na een beet geen actie ondernomen wordt zal zijn 'prooi' onherroepelijk sterven.

Gelukkig is zijn evenbeeld nu te bewonderen bij Galerie Laimbock op de Heuvelrug. Daar staat sinds kort een blinkende Komodovaraan opgesteld gemaakt door beeldhouwer Willem Lenssinck. Hij creëerde een vriendelijk ogende Komodovaraan op waar formaat. Dat deed Lenssinck echter niet zomaar; zijn Komodo, die de titel 'Tomorrows Fossil' meekreeg, heeft ook een symbolische functie. Het staat voor de snelle ontwikkeling van techniek onder andere in auto's. Zo zullen bijvoorbeeld onze huidige versnellingsbakken in dit voertuig binnen afzienbare tijd tot het verleden behoren. Elektrische auto's en waterstof als brandstof rukken op en degraderen onze versnellingsbakken tot de fossielen van ons tijdperk.

De Komodovaraan doet denken aan en prehistorisch dier waar wij graag over fantaseren en films maken als 'Jurassicpark'. Het is het enige dier in zijn soort dat, mede dankzij allerlei beschermingsmaatregelen, nog kan overleven in zijn belangrijkste biotoop, het eiland Komodo. De huidige gouverneur van het eiland sloot onlangs het eiland voor toeristen om de Reuzenvaraan te behoeden het 'fossiel van de toekomst' te worden.

Willem Lenssinck integreerde in het achterlijf van zijn varaan een versnellingsbak van een vrachtwagen en gaf hem zelfs een echte vuldop voor de brandstof. Het is een indrukwekkend, mooi beeld geworden waarin de hand van de meester een boodschap verpakte.

Willem Lenssinck (1947) is wellicht de meest vermaarde internationaal bekende kunstenaar van de Heuvelrug. Zijn heldere en ook humorvolle 'handschrift' is altijd herkenbaar in uitvoering en detail: perfectionistisch, groots, gebruikmakend van de nieuwste technieken en bovenal indrukwekkend van formaat. Een fraai voorbeeld van zijn ontwerp- en werkwijze is de enorme 'Stier' –de Taurus Magnus-- die een baken vormt voor Galerie Laimbock in Langbroek. Lenssinck werd opgeleid aan de Academie in Utrecht en gevormd door beeldhouwers als Pieter d'Hont, Joop Hekman en Piet Esser.

De Komodovaraan inspireerde in het verleden en heden kunstenaars uit diverse disciplines. Zo speelde de varaan een, meestal gevaarlijke, rol in diverse films en trad hij op als betoverde prins in het Suske en Wiske verhaal 'De Nare Varaan'. Hoofdonderwerp werd de varaan in een lied van Yentl en De Boer, de 'Komodovaraan in het schijnsel van de maan' (van hun meest recente album 'Morph'). Deze grote griezel is te bekijken bij:Galerie Laimbock, Doornseweg 10 in Langbroek, 0343-561699, 06-50521389, e-mail: art@galerielaimbock.com. Zondag open van 11.00 tot 18.00

[Re:kunstenvliegwerk@kpnmail.nl

advertentie
advertentie