Torens om de Russen te spotten; boek beschrijft bijzondere defensietak

3 december 2022 om 07:30 Historie KLD
Bij het commandocentrum in de villabunker bij station Driebergen/Zeist kwamen alle meldingen van Russische vliegtuigen binnen.
Bij het commandocentrum in de villabunker bij station Driebergen/Zeist kwamen alle meldingen van Russische vliegtuigen binnen.

DRIEBERGEN In de monumentale omgeving van landgoed De Wulperhorst in Zeist genieten tegenwoordig senioren van een rustige levensavond. In de jaren vijftig en zestig stond hier het hoofdkwartier van een bijzondere afdeling van de Nederlandse luchtmacht: het Korps Luchtwachtdienst. 

Dat hield met een netwerk van bijna 300 torens het luchtruim in de gaten, om Russische vliegtuigen te signaleren. Op het terrein van De Wulperhorst herinnert alleen een kleine, goed geconserveerde ‘documentenoven’ nog aan die periode. In die oven werden geheime documenten verbrand. Het hele verhaal van het korps en al die torens is..

Mis niks, lees alles van Nieuwsblad De Kaap


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Utrechtse Heuvelrug en omliggende plaatsen met Nieuwsblad De Kaap. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van Nieuwsblad De Kaap lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Utrechtse Heuvelrug en omliggende plaatsen.