Een moment voor een monument: De lange historie van het veer

13 aug, 07:30 Historie
BDUmedia
Jan van Goyen (Leiden 1596-Den Haag 1656): Kerk van Amerongen met veer, en enkele huizen op de oever. Gedateerd en gesigneerd 1651.
Jan van Goyen (Leiden 1596-Den Haag 1656): Kerk van Amerongen met veer, en enkele huizen op de oever. Gedateerd en gesigneerd 1651.

AMERONGEN Al meer dan tien jaar varen Geer van het Veer (Gerard van Lunsen) en ik samen met groepen schoolkinderen van Amerongen naar de overkant Eck en Wiel en terug. En iedere keer is het een groot succes. Er valt veel te vertellen over deze historische oversteekplaats. Wist u bijvoorbeeld dat er al ongeveer 400 jaar op deze plek een oversteek is? Hoog tijd om dit monument wat nadrukkelijker onder de loep te nemen.

Wim Eimers, vrijwilliger bij de Heemkundige Stichting Amerongen, schreef in 2016 een  artikel over de veerverbinding in de ‘Hoetwas’. De inleiding van het artikel werd beschreven aan de hand van een schilderij van Jan van Goyen uit 1652: ‘Rivierlandschap  met veer, kerk en enkele huizen.’ Eimers: ,,Op het schilderij van Jan van Goyen zien we de Rijn, met rechts onmiskenbaar de Andries..

Mis niks, lees alles van Nieuwsblad De Kaap


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Utrechtse Heuvelrug en omliggende plaatsen met Nieuwsblad De Kaap. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van Nieuwsblad De Kaap lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Utrechtse Heuvelrug en omliggende plaatsen.