Molen Maallust wacht op reparatie: ‘Nog nooit eerder zo gezien’ - Nieuwsblad De Kaap | Nieuws uit de gemeente Utrechtse Heuvelrug

Molen Maallust wacht op reparatie: ‘Nog nooit eerder zo gezien’

10 dec, 15:30 Historie
Wilco Willemse
Molenaar Ben Brinkman wijst de beschadigingen op de bovenas aan: ,,Normaal is dit oppervlak helemaal glad."
Molenaar Ben Brinkman wijst de beschadigingen op de bovenas aan: ,,Normaal is dit oppervlak helemaal glad."

AMERONGEN Maallust, de korenmolen midden in Amerongen staat er even statig bij als altijd. De enige beltkorenmolen van de provincie ligt voor veel mensen op hun fiets- of wandelroute en is één van de publiekstrekkers in het dorp. Van buiten is er niets bijzonders te zien, maar de oplettende voorbijganger valt het op dat de wieken al maanden niet draaien. Dat komt omdat de molen wacht op een broodnodige, maar ingewikkelde reparatie. Door onbekende oorzaak is de bovenas zwaar beschadigd geraakt en die moet hersteld worden. Het is nu wachten op de specialisten om dat uit te voeren.

Wie zich er wel eens in heeft verdiept, weet dat er heel wat techniek in het binnenwerk van de molen schuilgaat. Alles is zeer precies op elkaar afgestemd, zodat de molen met een klein beetje wind al werkt en zo de windenergie om kan zetten in beweging, nodig om de molenstenen te laten draaien.

Mis niks, lees alles van Nieuwsblad De Kaap


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Utrechtse Heuvelrug en omliggende plaatsen met Nieuwsblad De Kaap. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van Nieuwsblad De Kaap lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Utrechtse Heuvelrug en omliggende plaatsen.