Circulair bouwen voor het Hof van Cartesius, Utrecht
Circulair bouwen voor het Hof van Cartesius, Utrecht Hof van Cartesius

Oude stationsvloer Maarn herleeft

Historie

HEUVELRUG Ik miste ze nog niet maar dat heb je wel eens meer met zaken die van je netvlies verdwenen zijn. En u zult ze ongetwijfeld ook niet gemist hebben: de perrondelen van het oude stationnetje in Maarn. Dat station/halteplaats, in gebruik genomen als onderdeel van de Rhijnspoorweg in 1845, is in gebruik geweest tot 1972. Onlangs is het stationsgebouw, dat grotendeels dateert uit 1910 en op de monumentenlijst staat, helemaal gerestaureerd door de NS.

Oude perrondelen van dit station, inclusief de ‘blindenreliëfdelen’ stonden geruime tijd opgeslagen bij de afgedankte spullen van NS in Utrecht. Binnenkort zullen die historische elementen een nieuwe functie krijgen: ze gaan gebruikt worden als vloeren en funderingen voor het tweede deel van ‘Het Hof van Cartesius’ in Utrecht. Dit innovatieve, creatieve project kreeg van dagblad Trouw de 19de plaats binnen de ‘Duurzame Top 100’. Een mooie, verdiende bekroning voor het streven naar een duurzame wereld.

Het Hof van Cartesius is een enthousiast collectief bestaande uit jonge ondernemers die voortbouwen aan een volledig circulair bedrijventerrein. Voor het bouwmateriaal is vrijwel uitsluitend gebruik gemaakt van hergebruikte spullen en recyclebaar materiaal.

Nu werken er al ruim veertig ondernemers in hun zelfgebouwde werkplaatsen, ateliers, kantoren en andere werkruimten. Creatievelingen naast wetenschappers en ambachtsmensen die ‘kruisbestuiving’ hoog in het vaandel hebben. Je kunt immers producten en diensten van elkaar afnemen, samen verder ontwikkelen of op de markt brengen.

Het terrein van het Hof ligt langs het treintraject Utrecht-Zuilen tussen het spoor en het bedrijventerrein van het Werkspoorgebied. Zes jaar geleden startte het project toen Simone Tenda, nu bestuurslid van het collectief, een geschikte locatie zocht voor het bedrijf. Ze kwam in contact met Charlotte Ernst, een architect die eerder, in opdracht van de gemeente Utrecht, het winnende ontwerp maakte voor een braakliggend stuk grond langs de spoorbaan. Zus Bianca Ernst werd ook toegevoegd aan het innovatieve drietal en er werd een investeerder gevonden. Eind goed al goed en over tien jaar kan het collectief de grond kopen en staat er een duurzame, sociale en groene broedplaats voor een diversiteit aan ondernemers. Voor de bouw van de nieuwe werkplekken is slim anticiperen een voorwaarde. Nog voordat het sloopcontract voor bijvoorbeeld een oud huis of stadsdeel is getekend worden er afspraken gemaakt om de herbruikbare materialen op te halen. Maar ook bij nieuwbouwprojecten blijft er veel over na de bouw dat voordelig kan worden overgenomen.

Voor het tweede deel van het Hof, een plek waar nog eens zestig ondernemers zich zullen vestigen, ligt bouwmateriaal klaar dat o.a. bestaat uit een stalen garagewand die zonder meer in een houten gebouw geplaatst zal worden. Maar ook ramen uit treinwagons en raamdelen uit sociale woningbouw. Maar het mooiste te gebruiken onderdeel hiervoor is natuurlijk de perronvloer uit Maarn, die het gebruik van nieuw beton overbodig maakt!

Meer informatie op www.hofvancartesius.nl 

door Nicole van der Schaaf

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 11 uur geleden
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 17 aug, 15:02
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 17 aug, 13:56
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 17 aug, 12:04
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01