Historische theetuin 'een parel in het Doornse bos’ - Nieuwsblad De Kaap | Nieuws uit de gemeente Utrechtse Heuvelrug

Historische theetuin 'een parel in het Doornse bos’

8 aug, 10:00 Historie
Bartiméus
De Historische Theetuin is na jaren in ere hersteld.
De Historische Theetuin is na jaren in ere hersteld.

DOORN Al in de achttiende eeuw was op de plek waar tegenwoordig de ‘historische Theetuin van Bartiméus’ is, al een moestuin in het bos. Eerst was het de moestuin behorend bij landgoed ’t Sand. Op kaarten komt landgoed en hofstede ‘t S(Z)and al in 1748 voor. Mr. K.J.F.C. Kneppelhout werd in 1860 eigenaar van onder andere ’t Sand en liet de oude hofstede afbreken. In 1869 was er sprake van een nieuw huis en een ‘moestuinensemble’.

De familie Van Loon werd in 1885 eigenaar van Hydepark en rond 1890 kwamen zij ook in het bezit van de ruim 131 hectare grond waarop ’t Sand lag. Jonkvrouw Violet Thora Charlie van Loon (1902-2000), de laatste nazaat van de Van Loons die op het landgoed La Forêt en ’t Woud woonde, vertelde bij een aantal gelegenheden: ,,…de moestuin van La Forêt was de moestuin van ’t Sand en het Huis ’t Sand s..

Mis niks, lees alles van Nieuwsblad De Kaap


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Utrechtse Heuvelrug en omliggende plaatsen met Nieuwsblad De Kaap. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van Nieuwsblad De Kaap lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Utrechtse Heuvelrug en omliggende plaatsen.