Afbeelding
John Beringen

Koningsdag Doorn: Voor elk wat wils

Evenementen

DOORN In het kader van Koningsdag vormde het terrein van Huis Doorn het middelpunt van allerlei activiteiten. Naast de gebruikelijke vrijmarkt was er niet alleen van alles te zien, maar ook het nodige te doen wat men kan omschrijven als ‘voor elk wat wils’. Dit jaar was de feestvreugde extra groot doordat men na twee jaar eindelijk weer de Koningsdag kon vieren als vanouds; bovendien werkte het weer ook nog mee: geen regen en met een zonnetje dat voor een aangename temperatuur zorgde.

VOOR DURFALS Vlakbij de ingang had de Scouting een plek ingericht waar men kon ‘tokkelen.’ In een boom was een plateau aangebracht dat met een ladder was te bereiken om vervolgens via een diagonaal gespannen kabel naar beneden te roetsjen. ,,Dat moet je niet verwarren met abseilen”, laat John Heijboer weten die deze activiteit begeleidt. ,,Met abseilen ga je namelijk verticaal naar beneden door jezelf stukje bij beetje te laten zakken via een zekering.” 

De belangstelling voor dit onderdeel blijkt groot te zijn. John grijnst breed als een deelnemer tientallen meters verderop is geland en laat weten dat het ‘super’ was. ,,Dat is wat de scouting doet”, reageert hij. ,,Samen leuke activiteiten ondernemen in de buitenlucht. Nu schijnen veel mensen te denken dat scouting uitsluitend iets is voor jongens, maar meisjes tussen de 11 en 17 jaazijn ook welkom om toe te treden tot ons team.” 

FORMULE 1 Wie ooit een formule 1 auto wilde besturen kon daarvoor terecht bij ‘Cars and Stars’ die een replica van zo’n bolide had geplaatst van waaruit men via een beeldscherm mee kon doen aan een virtuele race. San, die de ‘renners’ instrueert en de resultaten bijhoudt, glimlacht als ze een nieuwe gegadigde op weg helpt. ,,Het zijn niet alleen mannen van middelbare leeftijd die instappen, hoor”, merkt ze op. ,,Ook kinderen doen dit maar al te graag.” 

GOKJE WAGEN Freek en Maarten hadden een bak water geplaatst met op de bodem een paar glaasjes. Men kon daar een muntje in laten vallen; als het muntje naast het glaasje viel, was het voor de jongens. Maar als het muntje inderdaad in het glaasje terecht kwam, kreeg de deelnemer twee muntjes terug. Naast de jongens stonden Florine en Geertje die een rad van fortuin hadden opgezet waarmee deelnemers kans maakten op een leuke prijs.

 MUZIKALE OMLIJSTING Voor wat vrolijke muziek zorgden Julia (saxofoon) en Janna (klarinet). ,,We brengen twee nummers ten gehore”, laten de meisjes weten. ,,Dat zijn ‘Havanna’ en ‘Believer’. ,,We hebben nog wel meer in ons repertoire”, vertelt Janna. ,,Maar deze twee nummers hebben we goed kunnen instuderen in de afgelopen dagen.” Ze houden allebei van muziek maken; Julia heeft les op de muziekschool en Janna is lid van de Doornse Harmonie. [RONDRIT] Naast alle activiteiten was er ook de mogelijkheid om een ritje te maken met een brandweerauto: een Opel Blitz uit 1953. Dit felrode voertuig verkeert in topconditie en is tot ca. 1970 volop in bedrijf geweest bij de Doornse brandweer.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
Afbeelding
Welkom Aan Tafel: een zomerse proeverij thuis 5 uur geleden
Afbeelding
Peer Kalk uit Doorn strijdt met waterstofboot in Monaco om de wereldtitel 7 uur geleden
Afbeelding
Win een mooie prijs met je zomerfoto 9 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Maarn op weg naar duurzame wijken 13 uur geleden
Afbeelding
Open tuin bij Hindersteyn 29 jun, 16:49
Afbeelding
Burgemeester Naafs sluit woning in Doorn 29 jun, 13:47
PREMIUM
Afbeelding
Onrust rond varkensbesluit; politieke zorgen over uitbreiding veehouderij 29 jun, 12:33