Afbeelding
pixabay

Bijna een kwart minder WW-uitkeringen dan vorig jaar

19 augustus 2021 om 09:00 Economie

HEUVELRUG Volgens het UWV lag het aantal WW-uitkeringen eind juni voor het eerst weer lager dan voordat de coronacrisis uitbrak. De huidige lage stand komt deels door het gebruikelijke seizoenseffect in de zomer.

Rond deze periode vorig jaar werd de arbeidsmarkt hard getroffen door de gevolgen van het coronavirus. Ook het aantal WW-uitkeringen nam in deze periode rap toe. Vanaf de jaarwisseling daalt het aantal mensen met een WW-uitkering echter lichtjes, en in de afgelopen maanden is deze daling versneld.

In de Utrechtse Heuvelrug ontvingen 512 mensen ontvingen in juli een WW-uitkering (2 procent van de beroepsbevolking). Een jaar eerder waren dit nog 630 mensen. De ontwikkeling ten opzichte van toen: -18,7 procent.

Uitkeringsinstantie UWV noteerde in heel Nederland in juli zo’n 224 duizend ontvangers van een WW-uitkering, tegenover ongeveer 301 duizend een jaar geleden. Dat is een daling van 25 procent. In nagenoeg alle gemeenten lag het aantal WW-ontvangers afgelopen maand lager dan een jaar geleden.

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).


Het aantal lopende uitkeringen ligt sinds juni 2021 lager dan in februari 2020, vlak voor de coronacrisis. De huidige lage stand komt volgens het CBS ‘deels door het gebruikelijke seizoenseffect in de zomer’.

HORECA EN CATERING De grootste afname van lopende WW-uitkeringen is te zien bij de sector horeca en catering. Het aantal WW-uitkeringen in deze branches nam in juli 2021 af met 16,1 procent. Binnen deze sector is vooral het aantal uitkeringen vanuit de horeca gedaald; de afname bij de catering was beperkter. Door de versoepeling van coronamaatregelen kunnen horecagelegenheden meer klanten ontvangen en is er meer personeel nodig.

Het aantal lopende WW-uitkeringen vanuit het onderwijs nam in juli 2021 toe (+8,1 procent). Dit is een gebruikelijke ontwikkeling in de zomermaanden en heeft te maken met het aflopen van tijdelijke arbeidscontracten aan het einde van het schooljaar.

JEUGDWERKLOOSHEID De jeugdwerkloosheid is de afgelopen drie maanden flink gedaald, van 128 duizend in april tot 107 duizend in juli. Het aantal werkende jongeren nam toe met 40 duizend in deze periode. Daarmee was in juli nog 7,3 procent van de jongeren van 15 tot 25 jaar in de beroepsbevolking werkloos. Dat is de laagste stand sinds maart 2020, toen bij het begin van de coronacrisis het werkloosheidspercentage bij jongeren 6,3 was.

advertentie
advertentie