Verse lokale groenten en fruit via de Voko Heuvelrug.
Verse lokale groenten en fruit via de Voko Heuvelrug. Herman van der Veer

Nieuw initiatief voor voedselcollectief Heuvelrug

30 november 2023 om 10:30 Duurzaamheid

HEUVELRUG De gemeente Utrechtse Heuvelrug is binnenkort mogelijk een voedselcollectief rijker. De organisatie Voko Heuvelrug, onderdeel van Wij de Heuvelrug, is gestart met het werven van leden voor een nieuwe ‘voedselgemeenschap’, dat van start gaat bij de aanmelding van vijfenzeventig leden. 

Wij de Heuvelrug is een initiatief van burgers en ondernemers in de regio met als hoofddoel het bouwen aan een nieuwe manier van samen-leven. ‘Ons streven is te bouwen aan een sterke, zelfdragende regionale en lokale economie waarbij bewoners, ondernemers, boeren en instanties samen komen’, valt te lezen op de website van de organisatie. Het nieuwste initiatief draait dus om een nieuwe voedselgemeenschap. ,,Met de Voko Heuvelrug doen we samen biologische boodschappen bij lokale biologische producenten. Gezond voedsel uit de regio, waarmee we ook nog eens boeren en producenten op de Heuvelrug vooruit helpen’’, stelt de organisatie achter het collectief.

De organisatie mikt op een wekelijkse goed gevulde tas, die in de buurt opgehaald kan worden. ,,Daarin superverse biologische boodschappen voor je gezin, waar je een redelijke prijs voor betaald. En jouw betaling gaat rechtstreeks naar de boer en tuinder. Jij werk daar eens per maand vier uurtjes aan mee, met een leuke groep mensen’’, meldt Voko Heuvelrug in een persbericht.

Voko heeft naar eigen zeggen geen winstoogmerk. ,,Al je geld komt bij de boer terecht. Onze leveranciers zitten op maximaal 25 kilometer van Doorn, maar de meesten zitten in een straal van zo’n tien kilometer. Elke leverancier werkt biologisch. Het productaanbod is afhankelijk van het seizoen, dit kan elke week variëren. Op dit moment kun je groenten, kruiden, fruit, vlees, zuivel, kaas, eieren, ijs, diervoeding en bloemen bestellen. We breiden dit aanbod nog verder uit’’, aldus Voko Heuvelrug. Bestellingen zijn elke vrijdag op te halen in Driebergen en bij het ophaalpunt in Leersum. Het is de bedoeling dat er in elk dorp op de Utrechtse Heuvelrug een ophaalpunt komt. Meer informatie en aanmelden via wijdeheuvelrug.nl/voko.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie