Uilebomen in Driebergen en Doorn; geniet ervan maar wees ook voorzichtig

9 jan, 07:12 Dieren
Luc Hoogenstein
Een slapende ransuil; goed herkenbaar aan zijn oorpluimen
Een slapende ransuil; goed herkenbaar aan zijn oorpluimen

HEUVELRUG Een boom vol uilen. Het ziet er altijd spectaculair uit en veel plaatsen in Nederland kennen ze gelukkig nog. Maar dat waren er nog niet zo lang geleden veel meer. Het zijn zogenaamde roestbomen van ransuilen, oftewel hun gezamenlijke slaapplaats buiten de broedtijd. Ook in Driebergen en Doorn zijn zulke ‘uilenbomen’ te vinden.

De ransuil herken je met name aan zijn opvallende oorpluimen en oranjegele ogen, die je indringend kunnen aankijken vanuit de boom waar ze in zitten. Overwinterende ransuilen brengen de dag meestal door op gezamenlijke slaapplaatsen, de zogenaamde winterroesten (‘roesten’ is het gezamenlijk slapen van vogels, afgeleid van ‘rusten’). Het aantal uilen in deze roestbomen kan variëren van enkele ex..

Mis niks, lees alles van Nieuwsblad De Kaap


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Utrechtse Heuvelrug en omliggende plaatsen met Nieuwsblad De Kaap. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van Nieuwsblad De Kaap lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Utrechtse Heuvelrug en omliggende plaatsen.