Ed Hazebroek toont een gedeelte van zijn tekenwerk.
Ed Hazebroek toont een gedeelte van zijn tekenwerk. John Beringen

Alle kerkuilen ter wereld in beeld gebracht

29 december 2019 om 07:12 Dieren

LEERSUM Ed Hazebroek is illustrator en natuurliefhebber. Onlangs voltooide hij zijn standaardwerk 'Tytonidae - de kerkuilen van de wereld' dat vooralsnog uitsluitend als E-book beschikbaar is. Hij vertelt over zijn werk dat tevens zijn grote passie vormt.

John Beringen

Het tekenen zat bij Hazebroek al van kinds af aan in de vingers. Ooit deed hij mee aan een tekenwedstrijd van de vogelbescherming. Deze organisatie vond zijn werk van dusdanig goede kwaliteit dat hij al snel opdrachten kreeg om tekeningen te maken voor kaarten en vogelgidsen die onder andere in Oostbloklanden zouden worden uitgeven. Daarvoor had hij een proeve van bekwaamheid afgelegd die tot gevolg had dat hij officieel kon toetreden tot de Beroepsvereniging Nederlandse Ontwerpers.

In het dagelijks leven was hij werkzaam bij diergaarde Blijdorp als vogelverzorger om daarna in dienst te treden bij het Rijksinstituut voor natuurbeheer. Vogels hebben Hazebroek altijd gefascineerd en met name uilen. Hazebroek hierover: ,,De uil is de enige vogel met een gezicht. Alle andere vogels hebben een spitse kop met de ogen aan de zijkant. De uil is daardoor met geen andere vogel te vergelijken."

COMPLEET Vanwaar dat boek over de kerkuilen? Is daar nooit eerder vakliteratuur over verschenen? ,,Jawel", reageert hij, ,,maar er bestond geen totaaloverzicht. Er zijn veel boeken waarin de uil de revue passeert, maar een complete 'stamboom' was nooit samengesteld." Hazebroek deed deze constatering jaren geleden. Vanaf dat moment bestudeerde hij alle publicaties en boeken waarin de kerkuil werd beschreven om alle bestaande soorten van de kerkuil overal ter wereld op rij te krijgen. ,,Alles bij elkaar was dat een heel karwei," laat hij weten. ,,Soms had men voor één en hetzelfde soort kerkuil weer een andere naam, maar ik ben uitgegaan van de Latijnse naam want die slaat uitsluitend op één bepaald type. Dat is gewoon waterdicht. Uiteindelijk heb ik alle bestaande soorten en ondersoorten van de kerkuil in kaart kunnen brengen. En die staan allemaal getekend in dit boek."

Hij toont zijn levenswerk op zijn laptop. Alle soorten en ondersoorten van de kerkuil zijn uitgebreid beschreven. Per soort is een paginagroot aquarel te zien en van alle ondersoorten een tekening van het uiterlijk of de variaties in het uiterlijk. Daarnaast zijn er tekeningen van het vliegbeeld, de ontwikkeling van de kuikens en de belangrijkste prooidieren van de verschillende soorten kerkuilen. ,,Ik heb echt ieder denkbaar facet onder de loep genomen en uitgespit," merkt Hazebroek op. Waarom bestaat het boek alleen als E-book? ,,Een tastbaar boek zou een behoorlijk kostbare uitgave worden en het is dusdanig specialistisch dat de doelgroep relatief klein is. Universiteitsbibliotheken bijvoorbeeld, zouden er heel blij mee zijn, maar die zijn te dun gezaaid om daar een hele oplage aan te slijten."

Hij loopt naar de tafel en toont wat van zijn tekenwerk. Over het feit dat velen hem vanwege zijn tekenkunst wisten te vinden, heeft hij nog een vermakelijke anekdote: ,,Herman Zomer is iemand die een serie boeken heeft geschreven over de verschillende parkietensoorten. Daar had hij tekeningen voor nodig en hij verzocht mij zijn parkieten na te tekenen. Dat was soms een beetje lastig want die dieren bleven natuurlijk niet netjes stilzitten. Maar het is altijd prima gelukt", besluit hij grijnzend. Voor een preview van het E-book, zoek op Google op 'kerkuilen van de wereld' in te tikken. Voor meer info: ehazebroek@planet.nl

advertentie
advertentie