Minister Ernst Kuipers (VWS) geeft, voor het eerst, in zijn eentje de persconferentie.
Minister Ernst Kuipers (VWS) geeft, voor het eerst, in zijn eentje de persconferentie. Screenshot NOS livestream

Kuipers blij met nieuwe fase: corona verdeelde ons tot op het bot

Corona

HEUVELRUG (ANP) Het coronavirus en de maatregelen die het kabinet nam om de verspreiding daarvan in te perken ,,verdeelden ons soms tot op het bot”, zegt zorgminister Ernst Kuipers in de eerste persconferentie die hij zonder premier Mark Rutte geeft. ,,Gelukkig” kan de bewindsman veel versoepelingen aankondigen, omdat ,,we in een nieuwe fase” zitten.

Daardoor kunnen ook andere belangen zwaar worden meegewogen, aldus minister Ernst Kuipers: ,,Jongeren moeten hun vleugels kunnen uitslaan, we moeten weer kunnen genieten van sport. We snakken naar cultuur en het uitgaansleven.”

Het advies om thuis niet meer dan vier mensen tegelijk te ontvangen, komt per direct te vervallen. Dat heeft zorgminister Ernst Kuipers bekendgemaakt tijdens een persconferentie over de coronamaatregelen. Ook de aangekondigde versoepeling van het thuiswerkadvies gaat meteen in. Het advies was tot nu toe nog om volledig thuis te werken als dat kan. Dat wordt nu: werk maximaal de helft van de werktijd op kantoor.

15 MAART Het kabinet kijkt op 15 maart nog eens naar enkele coronamaatregelen die deze maand nog niet komen te vervallen, zegt Kuipers. Het gaat om het verplicht dragen van mondkapjes in de trein, de bus en de tram en het advies om maximaal de helft van de tijd thuis te werken. Ook de regel dat voor binnenevenementen met meer dan vijfhonderd bezoekers bewijs van een negatieve test moet worden gegeven, wordt dan opnieuw gewogen.

Ondanks de forse versoepelingen in het coronabeleid die het kabinet deze week doorvoert, blijft het verstandig om onderling afstand te houden en een mondkapje te dragen. Zei Kuipers tijdens de coronapersconferentie van dinsdag.

Vanaf 25 februari vervalt de 1,5 meterregel en de mondkapjesplicht. Die laatste blijft nog wel van kracht in het openbaar vervoer en op luchthavens. ,,Afstand houden en mondkapjes blijft wel verstandig, niet als maatregel maar als dringend advies”, aldus Kuipers.

QUARANTAINEPLICHT REIZIGERS Mensen die uit een zogenoemd zeerhoogrisicogebied naar Nederland reizen hoeven vanaf 25 februari niet meer in quarantaine. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid. Het gaat om landen met hoge aantallen besmettingen, waar er slecht zicht is op de verspreiding van het virus of waar een zorgelijke virusvariant rondgaat. Op de lijst staan momenteel landen als Afghanistan, de Verenigde Staten en Israël.

Bij het geven van een reisadvies is corona niet langer de doorslaggevende factor. Buitenlandse Zaken kijkt voortaan weer naar ,,alle veiligheids- en gezondheidsrisico’s”, aldus het ministerie.

HOUD REKENING MET RISICOGROEPEN Nu het kabinet de coronaregels voor een groot deel loslaat, breekt een ,,spannende tijd aan” voor mensen in risicogroepen, zegt de minister. ,,Zij moeten extra voorzichtig blijven, en anderen moeten rekening met hen houden”, aldus de bewindsman. ,,De kans dat je besmet raakt is groot, dus ook de kans dat je het virus overdraagt op iemand met een kwetsbare gezondheid.”

Deskundigengroep OMT vroeg eerder ook aandacht voor mensen met een kwetsbare gezondheid. Over het algemeen is de omikronvariant veel minder ziekmakend dan eerder varianten, maar voor risicogroepen kan een besmetting alsnog ernstige gevolgen hebben.

CARNAVAL Zorgminister Ernst Kuipers roept carnavalsvierders op er rekening mee te houden dat het coronavirus nog ,,verre van” weg is. ,,Vier het in je eigen omgeving, ga lekker naar het café, maar mijd grote menigten”, is zijn dringende advies. Dat geldt helemaal voor mensen in risicogroepen. Carnaval wordt gevierd van 26 februari tot en met 1 maart. De meeste coronabeperkingen zijn dan opgeheven. Zo gelden geen beperkingen meer voor het aantal bezoekers in de horeca, en hoeft geen coronatoegangsbewijs meer te worden getoond.

Burgemeesters van de carnavalsgemeenten hebben volgens Kuipers al aangegeven dat hele grote evenementen rond carnaval niet door zullen gaan.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 3 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 21 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu gisteren
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24
Afbeelding
Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen 1 jul, 11:46
PREMIUM
Afbeelding
In korte tijd veel hulp voor Irpin: ‘Iedereen zet zich in voor de wederopbouw’ 1 jul, 07:30
Afbeelding
Welkom Aan Tafel: een zomerse proeverij thuis 30 jun, 16:00