Afbeelding
Screenshot NOS

Rutte: kabinet zoekt grenzen op wegens spanningen

25 januari 2022 om 19:31 Corona

HEUVELRUG (ANP) Het kabinet zoekt met de versoepelingen die het dinsdag aankondigt ,,bewust de grenzen van het mogelijke op”, zegt premier Mark Rutte. Dit doet het kabinet omdat ,,achter alle begrijpelijke noodkreten en acties zulke grote problemen en spanningen zitten”, zegt hij.

Rutte erkent dat het kabinet een groot risico neemt met het loslaten van veel beperkingen. Hij hoopt daar niet over enkele weken weer op terug te hoeven komen. Om dat te voorkomen, is het vooral belangrijk dat iedereen de basismaatregelen naleeft en zich aan de nog bestaande regels houdt.

ZES WEKEN Het pakket versoepelde coronamaatregelen dat dinsdag is aangekondigd, ,,geldt in principe voor zes weken, maar over drie weken is er een weegmoment, om te kijken hoe de zaak er dan voorstaat”, zei premier Mark Rutte in de persconferentie. Hij hoopt dan niet op de rem te hoeven trappen, maar dat is niet uitgesloten. ,,Want”, waarschuwde Rutte, “we doen vandaag iets heel spannends.”

Dat het kabinet ook meer toelaat dan het Outbreak Management Team, ligt eraan dat de regels op die manier begrijpelijker en overzichtelijker zijn, legt Rutte uit. Maar het kabinet ziet vooral de noodzaak om te versoepelen, omdat mensen niet nog langer met strenge regels en dichte sectoren kunnen leven. ,,Nog langer met veel beperkende maatregelen leven, beschadigt onze gezondheid en onze samenleving”, zegt zorgminister Ernst Kuipers daarover.

VEEL BESMETTINGEN Dat er zoveel mensen besmet zijn met het coronavirus ,,is ons grootste probleem”, meent zorgminister Ernst Kuipers. Hierdoor zitten ,,continu bijna een half miljoen mensen thuis”, omdat mensen zeven dagen in isolatie moeten als ze besmet zijn. Het tweede probleem is de druk op de zorg, zei de bewindsman. De omikronvariant van het coronavirus leidt wel tot minder ernstige ziekte, maar door het hoge aantal besmettingen kan toch opnieuw een grote golf patiënten in het ziekenhuis belanden. In landen om ons heen met minder strenge maatregelen ligt het aantal ziekenhuisopnames ,,een factor vijf hoger”, aldus Kuipers.

Het hoge aantal besmettingen op dit moment maakt dat het ,,belangrijker dan ooit tevoren” is om je aan de basisregels tegen het coronavirus te houden. Dat zegt zorgminister Ernst Kuipers.

Anderhalve meter, handen wassen, ventileren en thuisblijven en testen bij klachten, ,,we kunnen ze inmiddels wel dromen”, zegt Kuipers over de bekende basisregels. ,,Ze werken nog steeds het beste om niet besmet te raken en te voorkomen dat we anderen niet besmetten.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie