Burgemeester Frits Naafs schreef een brief aan Den Haag.
Burgemeester Frits Naafs schreef een brief aan Den Haag. Hans Dirksen

Gemeente Heuvelrug wil einde aan lockdown

12 januari 2022 om 15:30 Corona

HEUVELRUG In een brief aan premier Rutte trekt de gemeente deze week aan de bel over de zorgelijke effecten van de huidige lockdown op Heuvelrugse ondernemers. ,,Het begrip voor de genomen maatregelen neemt zienderogen af”, schrijft burgemeester Frits Naafs. In aanloop naar het kabinetsbesluit van komende vrijdag, valt in Den Haag ook vanuit andere gemeenten een dergelijke brief op de mat.

Michiel Schaaij

Het water staat steeds meer Heuvelrugse ondernemers tot aan de lippen. ,,De stapeling van economische en financiële effecten is voor veel  bedrijven zo hoog opgelopen, dat men vreest voor sluiting of faillissement”, aldus de burgemeester. Zijn brief wordt gesteund door alle fracties in de gemeenteraad. Zij doen samen een dringend appèl op Rutte, om op korte termijn de sluiting van niet-essentiële winkels op te heffen.

ZUURSTOF Ook aan de rest van de samenleving zou het kabinet met spoed een duurzaam perspectief moeten bieden. Behalve winkels en horeca hebben ook inwoners en sportverenigingen steeds meer moeite met de lockdown. ,,De samenleving heeft zuurstof nodig”, zegt Naafs in een toelichting. De gemeente Barneveld stuurde vorige week al een noodkreet naar de premier. Veel andere gemeenten, waaronder dus Utrechtse Heuvelrug, volgen dat voorbeeld nu. 

Verspreid over het land lappen intussen steeds meer winkeliers de lockdown aan hun laars. Anderen hebben als teken van protest aangekondigd, dat ze komende zaterdag hun zaak zullen openen, ook als het kabinet deze week tot een voortzetting van de lockdown zou besluiten. Mochten Heuvelrugse winkels zich daarbij aansluiten, dan brengt dat Naafs in een ongemakkelijke situatie. 

Het is niet de bedoeling dat kappers op straat de schaar ter hand nemen

BOETE De burgemeester hoopt daarom, dat de soep in de Heuvelrugdorpen niet zo heet gegeten wordt en dat ,,ondernemers hun gezonde verstand blijven gebruiken”. Mochten er toch winkeliers zijn die zich niet neerleggen bij een eventuele verlenging van de lockdown, dan zegt Naafs ,,gepast” te zullen reageren. Dat betekent dat er eerst een waarschuwing wordt afgegeven. Als die in de wind wordt geslagen, dan kan een boete worden opgelegd.

ONGEMAK De burgemeester gaat er echter van uit, dat ondernemers hem niet in die positie zullen brengen. Hij zegt geen zin te hebben in ,,een rel of ongemakkelijk gedoe”. Om Heuvelrugse winkeliers enig soelaas te bieden, heeft het college het deze week mogelijk gemaakt, dat niet-essentiële winkels tijdens weekmarkten op straat op een kleinschalige manier producten verkopen. Maar het is niet de bedoeling dat kappers op straat de schaar ter hand nemen, zegt VVD-wethouder Rob Jorg.

advertentie
advertentie