'Dag meneer de burgermeester'

Lokaal/Column

Ik zie Samson zo zitten terwijl hij bovenstaande vrolijk door de huiskamer roept. Dat die deurbel in al die afleveringen niet gemaakt werd was apart, maar ach, de show had zo zijn charme.

Wat minder charmant was waren de uitlatingen van het college van B&W onderweg in de trein naar Maastricht. Ik weet zelf wat voor een ellendig lange rit dat kan zijn, laat staan als je een slecht boek moet recenseren. Om je heen kijken is dan nog altijd een leuker tijdverdrijf. Een treinreis is sowieso altijd weer bijzonder. Zo zitten 9 van de 10 mensen naar hun telefoonscherm te staren en is een enkeling verzonken in een krant of in een wel spannend boek.

Wat misschien nog wel interessanter is zijn de mensen die al schreeuwend tegen hun telefoon hun hart luchten of zogenaamd bellend mensen strak aankijken en uitschelden. Om vervolgens schijnheilig naar hun telefoon te wijzen alsof dat bedoeld was naar de niet aanwezige persoon aan de andere kant van de lijn. Vaak zijn dit soort taferelen niet iets nieuwswaardig en zal je het dan ook niet zien als je achtuurjournaal aanzet. Het overleg van burgermeester Frits Naafs en debuterende (!) wethouders echter wel.

Wat volgt is een soort van tweestrijd. Verontwaardiging naar zowel het college als naar de universitair hoofddocent die er een blog over schreef, want 'Hij had het college ook kunnen waarschuwen…' Waarschuwen? Waarom? Omdat zij er zelf voor kiezen om hun mond voorbij te praten in een trein? Waarschuwen omdat de debuterend wethouders zich niet houden aan de eed die zij hebben afgelegd? Ook de reacties op Facebook zijn tweeledig. Ook hier vindt de ene helft dat de burgermeester en co te ver zijn gegaan, de andere reacties vinden dat de hoogleraar zich niet aan de etiquette heeft gehouden door er niets van te zeggen.

Feit is, als het overleg niet gekoppeld had kunnen worden aan de gemeente Utrechtse Heuvelrug -of welke gemeente dan ook- er niets aan de hand was geweest. Hoe vaak hoor je mensen wel niet praten over anderen, al dan niet met naam en toenaam. Moeten we iedereen dan maar het zwijgen opleggen omdat zij mogelijk de privacy van een ander schenden? Dat we zoiets aan kinderen meegeven is bijna vanzelfsprekend. Maar lieve mensen, het gaat hier om volwassenen in een representatieve functie. Dat het nu naar buiten is gekomen in een blog wil niet zeggen dat dit de eerste keer was.

Uiteindelijk is het een hoop poe ha voor niks. Een motie van wantrouwen zal niet gesteund worden door alle politieke partijen. Het is echter de vraag wie het college nu nog serieus neemt. Elke volgende fout zal harder worden afgerekend dan voorheen. De debuterend wethouders die betrokken waren bij het gesprek dienen zich ook eens goed achter de oren te krabben. In iedere andere functie zouden er zware consequenties aan verbonden zijn. Ik las in ieder geval dat ze binnenkort 'op tour' gaan, maar wie ze nu nog serieus neemt. Ik in ieder geval niet, maar dat deed ik sowieso al niet met dit college.

Stephanie van Baggem

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Onrust door plan voor zonneveld in Overberg: ‘De mensen voelen zich niet gehoord’ 2 uur geleden
Afbeelding
Weer landelijke ophokplicht pluimvee wegens opleving vogelgriep 14 uur geleden
Afbeelding
Politieke partijen buurgemeenten zoeken oplossing veiligheid fietsende leerlingen gisteren
Afbeelding
Heuvelrugpolitiek wil geen omgekeerde vlaggen meer 4 okt, 13:18
Afbeelding
Slechts één inzittende betrokken bij politieachtervolging die eindigde met aanrijding in Driebergen 4 okt, 12:31
PREMIUM
Afbeelding
Herstel van schade door valwind in Leersum kan beginnen 4 okt, 12:00
Afbeelding
Van Barneveld helpt door brand getroffen bakker uit Doorn 4 okt, 08:27