Big brother is watching you

Lokaal/Column

Vorig jaar rond deze tijd hadden een dikke laag sneeuw. Nederland was in paniek, er was namelijk code rood afgegeven. Wegen waren onbegaanbaar en er werd afgeraden om de deur uit te gaan. Het contrast met dit jaar kan bijna niet groter. Geen sneeuwvlokje te bekennen, behalve de nep varianten die als kerstversiering dienen.

Niet alleen het weer is een contrast met vorig jaar, ook de financiële situatie van de gemeente. Ik heb nooit onder stoelen of banken gestoken dat ik niets op heb met dit college, maar dat hoeven ze niet elke keer te bevestigen. Na een overschot vorig jaar hebben ze dit jaar een fors tekort. Het bezuinigingsbedrag is inmiddels opgelopen tot 24 miljoen. Dat zijn behoorlijk wat nullen voor de komma. Wat ik nog wel het meest frappant vind is dat de bezuinigingsvoorstellen voor 2019 nog 'relatief beperkt' zijn. Al deze bezuinigingen worden doorberekend aan de burger. Nu snap ik wel dat men het idee heeft dat er in Doorn relatief veel 'rijke' mensen wonen maar dat beeld moet echt genuanceerd worden. Ik grapte weleens dat men 'beneden' de kruising (richting Langbroek) de normalere woningen kan vinden. Als je in Doorn rondloopt kan je aan de mensen wel een verschil zien. Wie wonen er wat 'decadenter' en wie in een gezellig rijtjeshuis.

Maar dan de universele problematiek binnen de gemeente. Neem bijvoorbeeld de plaatsing van camera's bij het AZC in Leersum. Ik moet toegeven dat ik wanpraktijken zoals bij het AZC (laten we het niet mooier maken) niet in de Utrechtse Heuvelrug had verwacht. Buschauffeurs die lastiggevallen worden, vrouwen die belaagd worden. Zulke dingen zijn nergens wenselijk, maar zijn eerder te verwachten in probleemwijken. Maar zie daar de oplossing: camera's. Bij de plaatsing van de camera's heb ik een dubbel gevoel. Niet omdat ik bang ben dat de privacy geschonden wordt – privacy bestaat al bijna niet meer -, maar omdat ik vrees dat de camerabeelden 'verzachtend' gaan werken.

Dat is in het verleden vaker gebeurd. Als een dader herkenbaar op beeld kwam werd dit meegenomen in de straf omdat het toch wel erg kwetsbaar was dat de dader op televisie kwam. De beelden bij het AZC komen natuurlijk niet online, maar tegelijkertijd vraag ik me af wat het oplevert. Het is immers al sneller donker, de camera's staan hoog en een capuchon is zo opgedaan. Overplaatsing van de daders naar een ander AZC is in mijn optiek een verplaatsing van het probleem. Ik weet de beweegredenen niet en weet ook niet uit welke ellende de daders komen, maar camera's plaatsen is niet de oplossing.

De gemeente zou er goed aan doen om eens een gesprek te voeren met de begeleiding bij het AZC. Maar dan bedoel ik ook een echt gesprek, maak je grenzen duidelijk en problemen bespreekbaar. Natuurlijk geven de camera's een veilig gevoel, maar het is belachelijk dat zoiets nodig is. Tegelijkertijd is het vragen om problemen. Als boze burgers het heft in eigen hand gaan nemen (kijk maar naar de gele hesjes in Frankrijk) dan kan het snel escaleren. Dat is niet de decembergedachte.

Stephanie van Baggem

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 1 uur geleden
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 18 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 19 uur geleden
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 20 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ gisteren
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01